Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Země narkobaronů? Bolívie poslala kvůli chystané hře diplomatickou stížnost Francii

Kultura

  15:30
Ve hře Ghost Recon: Wildlands studia Ubisoft je Bolívie státem ovládaným mexickým drogovým kartelem, který z ni učinil nebezpečný stát bez fungujících zákonů. Bolívie podala stížnost na francouzské velvyslanectví a zvažuje právní kroky.

Hra Ghost Recon: Wildlands. foto: Ubisoft Entertainment AS

Ve videohře bude hráč ovládat skupinku vojáků, která se bude snažit rozprášit drogový kartel Santa Blanca, který se stal nekorunovaným pánem Bolívie. Hra Ghost Recon: Wildlands je vyvíjená francouzským studiem Ubisoft Entertainment SA a vychází napříč platformami 7. března. Už betaverze podporující hru více hráčů měla ohromný úspěch a zahrálo si ji téměř 7 milionů lidí.

Hra Ghost Recon: Wildlands.
Hra Ghost Recon: Wildlands.

Česká hra roku 2016: zlaté ručičky tuzemských herních vývojářů oceňují i v zahraničí

Bolívijský ministr vnitra Carlos Romero odeslal stížnost přímo na francouzské velvyslanectví. V ní se země ohrazuje proti svému zobrazení ve hře, které ji může uškodit i po stránce turismu. Bolívie si zároveň vyhrazuje právo podniknout další legální kroky. „Nejdříve bychom ale rádi šli cestou diplomatického vyjednávání,“ vysvětluje Romero. V prohlášení pro Reuters studio Ubisoft sdělilo, že příběhové hry je čistě fiktivní. Vývojáři si Bolívii vybrali pro její rozmanitou krajinu a bohatou kulturu.

Faktem ovšem zůstává, že Bolívie je třetím největším producentem koky na světě. Z listů koky se následně vyrábí kokain, kolem kterého se podstatná část hry točí. Větší produkci už má jen Kolumbie a Peru.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!