Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Největšími favority na Oscara jsou Birdman a Chlapectví

Kultura

  12:00
LOS ANGELES/ PRAHA - Největším favoritem na zisk amerického filmového ocenění Oscar v hlavní kategorii nejlepší film je snímek Birdman, který je nominován celkem v devíti kategoriích včetně nejlepší režie pro Alejandra Gonzáleze Iňárritu. Velkým konkurentem mu je ale dramatický snímek Chlapectví a překvapit by mohl i Americký sniper v režii Clinta Eastwooda. Čtenáři serveru Lidovky.cz by volili jinak - v anketě získalo nejvíc procent drama s Benedictem Cumberbatchem Kód Enigmy, Birdman byl až třetí.

Michael Keaton a Edward Norton v tragikomedii z hereckého prostředí Birdman. foto: Reprofoto

O ocenění za nejlepší film usilují kromě jmenovaných ještě snímky Grandhotel Budapešť, Selma, Teorie všeho a Whiplash. Slavnostní vyhlašování držitelů zlatých sošek se uskuteční v neděli večer místního času v Los Angeles.

Důležitým ukazatelem pro filmové Oscary bývají Zlaté glóby, které se udílely na začátku ledna. Tehdy si Zlatý glóbus v kategoriích nejlepší filmové drama, nejlepší režisér a nejlepší herečka ve vedlejší roli pro Patricii Arquetteovou odneslo právě Chlapectví. Film je příběhem o dospívání jednoho chlapce a režisér Richard Linklater ho natáčel 12 let se stejnými herci.

Více o dalších filmovách cenách čtěte zde:

Birdman (Ptačí muž) tehdy získal cenu v prestižní kategorii nejlepší scénář a oceněn byl i Michael Keaton jako nejlepší herec v hlavní roli. Proměnil tak jen dvě ze sedmi nominací, což bylo pro tvůrce snímku velkým zklamáním, napsala tehdy světová média. Po malém počátečním zaváhání se ale vše změnilo v následujících týdnech, kdy snímek posbíral hned několik dalších filmových ocenění. Birdman vypráví příběh herce Riggana Thompsona, který se po úspěšné roli filmového hrdiny Birdmana pokouší prosadit v divadle na Broadwayi.

Hlasování podle čtenářů serveru Lidovky.cz

V online anketě získal nejvíce procent snímek Kód Enigmy, na druhém místě se umístilo Chlapectví a obecně favorizovaný Birdman skončil až čtvrtý:

  • 25,6% Kód Enigmy
  • 24,9 Chlapectví
  • 23,5 Grandhotel Budapešť
  • 17, 2 Birdman
  • 8,8 Selma

Benedict Cumberbatch ve filmu The Imitation Game (Kód enigmy).

Chlapectví (Boyhood, režie Richard Linklater).

Při udílení cen filmových kritiků v polovině ledna tragikomedie zabodovala hned v sedmi kategoriích, hlavní poctu pro nejlepší film si nicméně odneslo Chlapectví. O pár dní později ale získal film hlavní cenu amerického Sdružení filmových a televizních herců a následně si sám Iňárritu odnesl i ocenění americké Asociace filmových režisérů pro nejlepšího režiséra.

Pro cenu za nejlepšího herce mnozí favorizují kromě Michaela Keatona za Birdmana i britského herce Eddieho Redmaynea, který ztvárnil ve filmu Teorie všeho tělesně postiženého slavného vědce Stephena Hawkinga. Dále jsou nominováni: Steve Carell za film Foxcatcher, Bradley Cooper za film American Sniper a Benedict Cumberbatch za Kód Enigmyin. Sošku pro nejlepší herečku v hlavní roli má šanci získat Julianne Mooreová za roli ženy potýkající se s Alzheimerovou chorobou ve snímku Still Alice, Rosamund Pike za film Zmizelá, Reese Witherspoon za snímek Wild, Felicity Jones za Kód Enigmy. Nominována je také francouzská herečka Marion Cotillardová za roli v belgickém snímku Dva dny, jedna noc. Cotillardová už má Oscara za svůj výkon ve filmu Efith Piaf.

Z neanglicky mluvených snímků se sází na Leviatana nebo Idu

Mezi snímky nominovanými na nejlepší neanglicky mluvený film bude chybět český zástupce Fair Play režisérky Andrey Sedláčkové, který se loni v prosinci nedostal do užšího výběru. Filmoví kritici předpovídají, že sošku by si v této kategorii mohl odnést ruský snímek Leviatan, který je kritickým obrazem státem a církví organizovaného útlaku v Rusku. Polský snímek Ida je nominován v této kategorii i za kameru. Nominovány jsou ještě argentinské Divoké historky, estonský snímek Tangerines a mauretánský titul Timbuktu.

Leviatan

V kategorii celovečerní dokument je navržen snímek Citizenfour Laury Poitrasové o bývalém zaměstnanci amerických tajných služeb Edwardu Snowdenovi, který upozornil na plošné sledování komunikace, jež tyto služby provádějí. Nominován je i dokument o fotografce Vivian Maierové, stejně jako snímek o závěru války ve Vietnamu (Last days in Vietnam, Poslední dny ve Vietnamu) nebo snímek Wima Wenderse o brazilském fotografovi Sebastianu Salgadovi Le Sel de la terre (Sůl země).

Již 87. ročník udílení Oscarů bude moderovat herec Neil Patrick Harris, známý především z oblíbeného televizního sitcomu Jak jsem poznal vaši matku. Celkem se budou udílet ceny ve 24 kategoriích.

Michael Keaton
Chlapectví - malý Mason (Ellar Coltrane) se svým tátou (Ethan Hawke)
Bradley Cooper ve filmu Americký sniper.
Benedict Cumberbatch ve filmu The Imitation Game (Kód enigmy).
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!