Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Nejvíce nominací na ceny BAFTA má vesmírný thriller Gravitace

Kultura

  10:46
Nominace na letošní britské filmové ceny BAFTA opanoval snímek Gravitace, který má 11 želízek v ohni. Deset nominací mají kriminální drama Špinavý trik a historický snímek 12 let v řetězech. Oznámili to dnes pořadatelé britské obdoby amerických Oscarů. Držitele těchto prestižních cen v jednotlivých kategoriích vyhlásí 16. února v Londýně.

Sandra Bullock v Gravitaci foto: Reprofoto

Gravitace, v níž hlavní role ztvárnili oscaroví herci Sandra Bullocková a George Clooney, má šance na získání ocenění pro nejlepší film, nejlepší herečku nebo nejlepšího režiséra, která by připadla Alfonsu Cuarónovi.

Cenu BAFTA pro nejlepší film si může připsat i otrokářské drama z doby před americkou občanskou 12 let v řetězech, jehož režisér Steve McQueen aspiruje i na cenu za nejlepší režii, a představitel hlavní role Chiwetel Ejiofor na ocenění pro nejlepšího herce.

V této kategorii se Ejiofor utká s Leonardem Di Capriem, nominovaným za film Vlk z Wall Street, Brucem Dernem (Nebraska), Christianem Balem (Špinavý trik) a Tomem Hanksem (Kapitán Phillips).

ČTĚTE TAKÉ

Posledně jmenované pirátské drama Paula Greengrasse se dostalo také mezi uchazeče o nejprestižnější cenu BAFTA pro nejlepší film, v níž pětici nominovaných doplňují ještě adopční drama Philomena a kriminální snímek Špinavý trik. Jeho režisér David O. Russell je mezi kandidáty na cenu za nejlepší režii, o niž se utká s kromě výše jmenovaných Cuaróna, McQueena a Greengrasse ještě s matadorem Martinem Scorsesem, který je nominovaný za vedení natáčení komediálního dramatu z burzovního prostředí Vlk z Wall Street.

Autor: