Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Nejvíce nominací na ceny BAFTA získal Grandhotel Budapešť

Kultura

  12:00
LONDÝN - Nejvíce nominací na letošní britské filmové ceny BAFTA získala překvapivě komedie Grandhotel Budapešť, která má naději na vítězství v 11 kategoriích. S deseti nominacemi následují snímky Birdman a Teorie všeho a s devíti Kód Enigmy. V pěti kategoriích jsou nominovány dramata Chlapectví a Whiplash. Oznámili to dnes pořadatelé, kteří vítěze vyhlásí 8. února.

The Grand Budapest Hotel - nový film Wese Andersona. foto: Reprofoto

Grandhotel Budapešť má „želízka v ohni“ mimo jiné v kategorii nejlepší film, nejlepší herec (Ralph Fiennes) a nejlepší režisér (Wes Anderson). Také komedie Birdman se uchází o cenu pro nejlepší film a nejlepšího herce (Michael Keaton), ale také pro nejlepšího herce a herečku ve vedlejší roli.

Mezi deseti nominacemi snímku Teorie všeho, inspirovaného autobiografií první manželky známého britského astrofyzika Stephena Hawkinga, jsou kategorie nejlepší film a obě hlavní role, mužská a ženská. Hawkinga ztvárnil Eddie Redmayne a Felicity Jonesová jeho první ženu Jane.

Kód Enigma má z devíti nominací šanci v kategoriích nejlepší film a herec v hlavní roli. Britského matematika Alana Turinga, který za druhé světové války prolomil německý tajný kód, ve snímku podle kritiků skvěle ztvárnil britský herec Benedict Cumberbatch.

V této kategorii je ale konkurence silná - kromě Cumberbatche, Fiennese, Keatona a Redmaynea je nominován i Jake Gyllenhaal, který se představil v americkém thrilleru Nightcrawler (Slídil).

V kategorii nejlepší film je vedle Birdmana, Kódu Enigmy, Teorie všeho a Grandhotelu Budapešť i drama Chlapectví. Tyto snímky mají také velké šance na Zlaté Glóby, které se budou udělovat už 11. ledna.

O nominacích na Zlaté Glóby více zde:

 

Vedle Felicity Jonesové je adeptkou na cenu pro nejlepší herečku Amy Adamsová za roli v životopisném snímku Big Eyes. O cenu se uchází i Julianne Mooreová, která v dramatu Still Alice ztvárnila profesorku s počínající Alzheimerovou chorobou. Adeptkami jsou také Rosamund Pikeová za úlohu v thrilleru Zmizelá a Reese Witherspoonová, která své umění ukázala v životopisném dramatu Divočina.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...