Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Nekalý trik? Spotify umožní muzikantům ‚popostrčit‘ písničku v algoritmech výměnou za část zisků

Kultura

  5:00
LOS ANGELES/PRAHA - Největší hudební streamovací služba Spotify nově umožní hudebníkům obejít algoritmy a dostat jejich hudbu k více posluchačům. Přijdou tím ale o velký kus výdělků z dané skladby nebo alba. Podle kritiků to připomíná takzvanou taktiku payola, která je například v USA nelegální.

Internetová hudební služba Spotify. foto: Wikipedia

V době koronaviru, kdy nemohou živě koncertovat, přežívá velká část kapel na výdělcích ze streamovacích služeb. Švédská firma Spotify, provozovatel největší takové služby, se rozhodla situace využít. Umožňuje zviditelnit písně i celá alba, aby se dostala k více lidem skrze algoritmy, jenž Spotify používá pro sestavování hudebních tipů na míru každého uživatele služby. To vše samozřejmě za peníze.

Služba Spotify vstoupila na akciový trh, cena podniku byla stanovena na téměř...
Hudební služba Spotify. Logo.

Spotify novou funkci nabídne oficiálně jako experiment. Obhajuje ji tím, že interpreti tak mohou označit konkrétní skladby, na něž jsou nejvíce pyšní a právě jimi se prezentovat potenciálním posluchačům.

„Abychom zajistili, že bude tento nástroj dostupný všem hudebníkům, nebude vyžadovat žádnou platbu předem,“ uvádí firma v tiskovém prohlášení. Místo toho bude za poslechy těchto písní či alb umělcům vyplácet menší peníze. 

Spotify uvádí, že v roce 2019 za jeden poslech konkrétní písně vyplatilo jejímu autorovi či držiteli práv zhruba mezi 0.00331 až 0.00437 dolary (0,075 - 0,1 korun). Snížená sazba za využití výše zmíněné služby zatím oznámená nebyla. 

Tyto plány se nelíbí samotným hudebníkům, kteří kroky Spotify přirovnávají k takzvané praktice payola. Jde o ilegální jednání, kdy umělci zaplatí komerčnímu rádiu, aby hrálo jejich píseň jako součást běžného rádiového programu. Pokud rádiová stanice ve vysílání nepřizná, že byla píseň zaplacená (jde o reklamu), porušuje tím americké zákony. Vzhledem k tomu, že velká část posluchačů Spotify je ze Spojených států, mohla by se společnost dostat do problému. 

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...