Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Nelidské chování člověka. Hra Smíření o vyhnání Němců z pohraničí míří na obrazovky ČT

Kultura

  12:00
RYCHALTICE - Kritiky oceňovaná divadelní hra Tomáše Vůjtka Smíření, zachycující poválečné vyhnání Němců z českého pohraničí, míří na obrazovky České televize (ČT). Ostravské studio ČT adaptaci hry natáčí v těchto dnech na Frýdecko-Místecku. Hru v divadelní režii Ivana Krejčího uvedlo před časem ostravské divadlo Komorní scéna aréna. Inscenaci o tom, jak se Češi smiřovali s vyhnáním Němců po druhé světové válce, pro ČT přepracovává režisér Radim Špaček a za kamerou je Viktor Smutný.

Odsun Němců - ilustrační. Záběr pochází z filmu Habermannův mlýn. foto: Bontonfilm

Komorní scéna Aréna několikrát za sebou získala ocenění Divadlo roku při udílení Cen Divadelní kritiky (dříve Cen Alfréda Radoka). Zároveň byly ve stejných sezonách oceněny i Arénou uváděné Vůjtkovy hry z historické trilogie, do níž patří Smíření. Triptych S nadějí i bez ní, Slyšení a Smíření mapuje historické okamžiky z doby po skončení druhé světové války až po komunistické politické procesy.

‚Ustřihneme-li ptáku křídla, přestane létat.‘ Česká televize uvede neznámý norský recitál Karla Kryla

„Hry Slyšení a S nadějí i bez ní jsme už zaznamenali. Proto bylo logické, že jsme se rozhodli pro televizní obrazovky zpracovat i poslední část volného triptychu,“ sdělil dramaturg ČT Martin Novosad k natáčení Smíření.

Společně s režisérem hledali podle něj exteriér vhodný pro tento dramatický počin. „Hledali jsme polorozbořený statek, který by byl z Ostravy dostupný. Ten jsme našli právě v Rychalticích (na Frýdecko-Místecku),“ uvedl.

V jedné interpretační rovině je hra Smíření nejen o krutém vyhnání Němců z Československa po skončení druhé světové války, ale zároveň i obecnější výpovědí o příčinách nelidského chování člověka v dějinách. V televizním zpracování se objeví herci ostravského divadla. Kdy se výsledek současného natáčení objeví na televizních obrazovkách ještě ale není jasné. „Termín vysílání zatím nebyl určen. Do listopadu budeme s natočeným materiálem pracovat. Premiéra bude s největší pravděpodobností v příštím roce na programu ČT Art,“ uvedl Novosad.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!