Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Nemravný princ zneužil Sněhurčina bezvědomí. Aktivisté brojí proti ikonickému polibku z pohádky

Polibek prince a Sněhurky. foto: Disney

LOS ANGELES - Americký Disneyland před znovuotevřením upravil atrakci s tematikou Sněhurky. Mimo jiné na její konec přidal i polibek z filmu, kterým princ dívku probudí. To je ale trnem v očích aktivistů. Ti celý akt označují za sexuální napadení, protože Sněhurka k polibku nedala (a ani dát nemohla) svolení.
  14:00

Brány kalifornského Disneylandu se po pandemii znovu otevřely minulý týden. Společnost Disney nuceného uzavření využila k tomu, aby opravila a vylepšila některé stávající atrakce, včetně té okolo oblíbené Sněhurky.

Dráha nazvaná Sněhurčino magické přání (Snow White´s Enchanted Wish) posbírala pochvalné ohlasy díky novému ozvučení, vizuálním prvkům a restaurovaným záběrům z pohádky z roku 1937. 

Sněhurka a sedm trpaslíků (Snow White and the Seven Dwarfs - 1937)
Disneyho Sněhurka a sedm trpaslíků

Když se návštěvníci dostanou na úplný konec atrakce, chrabrý princ probudí spící Sněhurku polibkem. To ale vadí aktivistům, podle kterých by upravená atrakce měla odrážet ducha doby. A tím rozhodně není vynucený polibek, ke kterému spící Sněhurka nemohla dát princi svolení.

„Políbí ji bez jejího svolení, protože Sněhurka spí. Pak to nemůže být polibek z lásky, když o něm ví jen jeden zúčastněný. Neshodli jsme se již dříve na tom, že problematika svolení je v mnohých raných filmech od Disneyho? Musíme naučit děti, že polibky, se kterými souhlasí jen jedna strana, zkrátka nejsou v pořádku,“ píší například na serveru SFGate Katie Dowdová a Julie Tremainová.

Ozývají se i hlasy z „druhé strany barikády“. Matt Traynor, hráč hokejových New York Rangers, na sociální sítě napsal: „Omlouvám se, ale přesně tohle je s naším světem v nepořádku. Sněhurka, fiktivní postava, je přivedena zpět k životu polibkem od svého budoucího manžela. Děláte z komára velblouda a obluzujete důvěřivé tím, že jim říkáte, aby se proti tomu bouřili a ignorovali skutečné problémy.“ 

Pohádka o Sněhurce je terčem kritiky již delší dobu. V roce 2017 se stal hojně sdíleným názor Kazue Mutové, profesorky na univerzitě v Osace. Ta na sociální sítě napsala, že pohádka nepřikrášleně popisuje sexuální napadení člověka, jenž se nemůže bránit. 

Témata: Disney, Film, Kultura

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!