Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nenávratné poškození od turistů. Thajsko zavře pláž, kterou proslavil DiCaprio

Kultura

  15:00
THAJSKO - Ve snímku Pláž (2000) režiséra Dannyho Boylea se Leonardo DiCaprio jako baťůžkář vydává do Thajska, kde se zabydlí na panenské pláži Maya. Proudy turistů ale pláž zničili natolik, že ji thajské úřady musely dočasně zavřít.

Virginie Ledoyenová a Leonardo DiCaprio ve filmu Pláž (2000). Režie: Danny Boyle. foto: 20th Century Fox

Pláž Maya se nachází na ostrově Ko Phi Phi Leh v Indickém oceánu. Od roku 2000, kdy měl premiéru snímek Pláž s Leonardem DiCapriem, na ni proudí davy turistů. Ti si přejí zažít trochu té hollywoodské magie, ale při svých „nájezdech“ znečišťují a ničí podmořský život. Na pláž mířily denně průměrně 2 stovky lodí a 4 tisíce návštěvníků. Thajské vládě došla trpělivost a rozhodla, že se každý rok pláž na čtyři měsíce zavře a to během hlavní turistické sezóny. Po zbytek měsíců bude počet návštěvníků limitován na 2 tisíce lidí denně. 

Podmořský vědecký průzkum odhalil, že poškozená je většina korálových útesů a podmořská zvířata z pláže již téměř vymizela. „Je zničená a unavená, všechna krása z té pláže vymizela,“ myslí si podmořský vědec Thon Thamrongnawasawa.

Hollywoodem poteče krev. V Tarantinově novince si zahrají DiCaprio i Pitt

„Tohle je dobrá příležitost začít naše turistická střediska lépe spravovat. Po prvním roce to ještě můžeme vylepšit. Není to o vysokých číslech turistů samotných, ale spíše o udržitelném turismu, z kterého mohou profitovat i místní,“ dodává Thamrongnawasawa. V roce 2017 navštívilo Thajsko 35 milionů turistů, v roce 2000, kdy měla Pláž premiéru, jen 10 milionů. 

Snímek Pláž se točí okolo mladíka Richarda (Leonardo DiCaprio), baťůžkáře, který před ruchem velkoměsta uteče do exotického Thajska. Do rukou se mu dostane zvláštní mapa nakreslená pomateným Daffym (Richard Carlyle), která, pokud jeho informace nelžou, vede k neporušenému tropickému ráji. Tak se Richard dostává na pláž Maya. 

Leonardo DiCaprio získal cenu za nejlepšího herce.
Leonardo DiCaprio ve filmu REVENANT Zmrtvýchvstání.
Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...