Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Neohrožený gladiátor i Vincent van Gogh. Připomeňte si nejznámější role Kirka Douglase

Kirk Douglas si zahrál ve filmu Spartakus. foto: Reuters

LOS ANGELES - Ve věku 103 let zemřel americký herec Kirk Douglas. Připomeňte si se serverem Lidovky.cz osm z nejznámějších Douglasových rolí.
  14:30

Champion (1949)
Režie: Mark Robson

Dříve než v boxerském ringu zazářil Rocky Sylvestra Stalloneho, posílal své protivníky k zemi Midge Kelly (Kirk Douglas). Není to ale příliš čestný hráč a nebojí se pro svůj úspěch zradit klidně i přátele. To se mu nakonec pořádně vymstí. Snímek režiséra Marka Robsona byl údajně natočen v pouhých dvaceti dnech. I tak si ale Champion odnesl Oscara i Zlatý glóbus a Kirka Douglase katapultoval mezi hvězdy první kategorie. 

Eso v rukávu (1951)
Režie: Billy Wilder

Chuck Tantum (Kirk Douglas) má velký problém se uživit jako novinář, protože ho zkrátka nikde nechtějí. Jediné východisko je cesta do Nového Mexika a práce pro stagnující regionální plátek. Při jedné reportáži objeví Tantum na indiánském sídlišti zasypaného člověka. V neštěstí vycítí možnost dostat se zpět na novinářský vrchol. Následuje dobře vykonstruovaná mediální masáž, která na místo přitáhne tisícovky čumilů. Sám ale později zjistí, že ve svých plánech tak trochu přestřelil. 

Město iluzí (1952)
Režie: Vincente Minnelli

Johnatan Shileds (Kirk Douglas) má vše, co by si jen úspěšný filmový producent mohl přát. Pro svůj nový film se snaží sehnat hvězdy včetně okouzlující herečky Georgie Lorrisonové (Lana Turnerová). Jenže každý ze zúčastněných má právo Shieldse nenávidět za příkoří, které na nich spáchal v minulosti. Jeden po druhém vyprávějí své příběhy.

20 000 mil pod mořem (1954)
Režie: Richard Fleischer 

Nesmrtelný román Julese Verna ve filmové podobě od režiséra Nátlaku nebo Vikingů?Zaručený recept na úspěch si odnesl dva Oscary. Příběh ostříleného námořníka Neda Landa (Kirk Douglas) a legendami opředeného kapitána Nema (James Mason) je i po téměř desmdesáti letech zábavnou podívanou.

Žízeň po životě (1956)
Režie: Vincente Minnelli, George Cukor

Vincent van Gogh (Kirk Douglas) byl bezesporu tragickou postavou světového umění. Paříž a ostatně celá Francie právě zažívala rozmach impresionismu. Gogh nachází přítele v Paulu Gauginovi (Anthony Quinn), ale jejich vztah je plný hádek. Žízeň po životě je věrný životopisný film a vynikající adaptace stejnojmenného románu spisovatele Irwinga Stona. 

Stezky slávy (1957)
Režie: Stanley Kubrick

„Stezky slávy vedou jenom do hrobu.“ V jednom z nejznámějších protiválečných filmů ztvárnil Kirk Douglas francouzského plukovníka Daxe. Ten je vržen se svým regimentem přímo doprostřed zákopových bojů proti Němcům. Plánovaný útok na německé pozice ale selže a velení nařídí popravit sto vojáků za zbabělost. Kam až zajde Dax pro svoje muže?

Spartakus (1960)
Režie: Stanley Kubrick

Bezesporu nejslavnější Douglasova role je gladiátor Spartakus. Ve velkolepé podívané oceněné čtyřmi Oscary si zahrál vedle Laurence Oliviera, Jeana Simmonse, Charlese Laughtona nebo Petera Ustinova. Neohrožený zápasník Spartakus vede své druhy ve vzpouře proti mocné Římské říši. Zpočátku se jim daří. Jednou ale musí přijít porážka...

Tichá dohoda (1973)
Režie: Elia Kazan

Reklamní agent Eddie Anderson (Kirk Douglas) se chystá spáchat sebevraždu. Má sice všechno, co by si mohl přát, ale jeho psychika se dlouhodobě propadá v nebezpečné spirále. Ze sebevraždy nakonec sejde, ale Eddiemu jako kdyby nikdo nedokázal pomoct. Elia Kazan (Na východ od ráje, Tvář v davu) natočil věrohodný příběh jednoho psychicky narušeného muže, pro kterého může být jediným možným lékem milenecký vztah s krásnou Gwen (Faye Dunawayová). 

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!