Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Nepřestaň se usmívat. Komiksový hit Joker s Joaquinem Phoenixem se nejspíš dočká pokračování

Tanec na schodech. Snímek Joker (2019). Režie: Todd Philips. foto: Vertical Entertainment

CHICAGO - Sázka na šíleného Arthura Flecka (Joaquin Phoenix) se vyplatila. Podle některých dostupných informací je v přípravě již druhý díl temného hitu o rozkladu lidské psychiky. Vrátit by se měli režisér Todd Phillips, scenárista Scott Silver i herec Joaquin Phoenix. Pochopitelně není známo, kam se bude příběh pokračování ubírat, ale mohl by svého titulárního hrdinu vidět na útěku z ústavu Arkham.
  14:00

Podle magazínu The Hollywood Reporter režisér Todd Phillips navíc studiu Warner Bros. navrhl, že by se mohly zfilmovat počátky (anglicky origin story) celé řady postav z komiksové stáje DC.

Zhrzený komik. Snímek Joker (2019). Režie: Todd Philips.
Záchvat v hromadné dopravě. Snímek Joker (2019). Režie: Todd Philips.

Web Deadline je poněkud skeptičtější a zprávy od The Hollywood Reporter bere s rezervou. Podle webu jsou zatím na pokračování jen plány a režisér se studiem Warner Bros. dohodnutý není. Údajně také neměl navrhovat zfilmované počátky dalších postav. 

Bylo by ale s podivem, kdyby na pokračování nedošlo. Joker je totiž čtvrtým filmem od DC, který celosvětově vydělal více než miliardu dolarů. Dalšími jsou Aquaman (1,15 miliardy), Temný rytíř povstal (1,08 miliardy) a Temný rytíř (1 miliarda). 

Hrdina s tradicí

Joker je klasickou filmovou postavou a nejznámějším nepřítelem superhrdiny Batmana. Vůbec prvním hraným Jokerem byl pro televizní seriál herec Cesar Romero. Výrazným Jokerem se poté stal herec Jack Nicholson v roce 1989 pro batmanovský film režiséra Tima Burtona. 

V roce 2008 si padoucha zahrál ve filmu Temný Rytíř dnes již zesnulý herec Heath Ledger. Podle kritiků i diváků byl Ledgerův Joker vůbec ten nejlepší. V letošním průzkumu serveru Ranker.com byl dokonce zvolen jako nejlepší filmový padouch všech dob. Porazil například i Dartha Vadera.

V roce 2014 se role Jokera zhostil herec Cameron Monaghan v seriálu Gotham, který stále běží. Právě Gotham se také věnoval zrození legendárního padoucha a zpracoval tak stejnou látku jako chystaný film. 

V roce 2016 se jako zatím poslední inkarnace Jokera představil zpěvák a herec Jared Leto ve snímku Sebevražedný oddíl. Letův herecký výkon i film samotný se ale od kritiky dočkaly spíše negativního ohodnocení.