Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

,Nesnesitelně’ brutální Caravaggiův obraz může vynést nálezci 4 miliardy. V létě půjde do aukce

Kultura

  17:29
Řím - Letos v létě půjde do dražby nedávno objevený Caravaggiův obraz Judita a Holofernes. V londýnské galerii Colnaghi by měl prodat v přepočtu až za 4 miliardy korun. Pohřešované umělecké dílo bylo náhodou objeveno v podkroví pod vrstvou prachu.

Caravaggiho obraz Judita a Holofernes v londýnské galerii. foto: Reuters

V roce 2014 obdržel francouzský dražitel umění Marc Labarbe zajímavý telefonát od svého přítele. Podkroví jeho domu v Toulouse ukrývalo překvapivý objev. Malba potřísněná vodou a pokrytá prachem vyvolávala dojem, že by mohla mít určitou hodnotu. Labarbe neváhal a vydal se na malbu podívat. Nejprve opatrně očistil jednu tvář namalovanou na obrazu vlhkým vlněným hadříkem a poslal fotku Ericu Turquinovi, francouzskému uměleckému odhadci.

O pět let později stojí Turquin před tím samým obrazem v londýnské galerii Colnaghi, kde je 1,5 vysoké a téměř dva metry široké dílo fantasticky osvětleno.

V Botticelliho obrazu je ukryta anatomicky přesná kopie lidského srdce. Zamaskoval ho jako granátové jablko

Odhadce Turquin obraz identifikoval jako ztracené dílo italského mistra Caravaggia se nazvaného Judita a Holofernes. Měl být namalován v roce 1607 a jeho hodnota je přibližně 150 millionů eur. Marc Labarbe by tak v letošní aukci, která se bude konat ve francouzském Toulouse 27. června, za svůj podkrovní obraz mohl dostat v přepočtu zhruba čtyři miliardy korun, upozorňuje CNN.

Slavnostní odhalení znovuobjeveného obrazu italského mistra Caravaggia.

„Je to nejlepší dílo, jaké jsem kdy objevil,“ říká Turquin. „Je velice násilné, až nesnesitelné. Autor dokázal ztělesnit text, uvádí ho v život.“

Caravaggiův obraz interpretuje příběh O Juditě ze Starého Zákona. Judita byla vdova z města Bethulia, která zvítězila nad nadvládou vojska generála Holoferna. Aby zachránila své město, generálovi uřízla hlavu v jeho vlastním stanu, ovšem předtím ho svedla, aby nad ním měla větší kontrolu. Okamžik vášně a smrti dokonale zachycuje právě Caravaggio.

Ztracený Caravaggio? Italští experti to vyloučili

Turquin sdělil, že umělecké dílo má komplikovanou historii, bylo zhotoveno poté, co byl sám Caravaggio obviněn z vraždy a utekl z Říma do Neapole. „Caravaggio měl stále ponuřejší rukopis, čím blíže byl smrti, tím temnější se jeho práce stávala,“ uvádí s odkazem na fakt, že slavný malíř zemřel o tři roky později - v roce 1610.

Původ obrazu dokládají čtyři dokumenty. Dva dopisy od Caravaggia z roku 1607, odeslané vojevůdci z italského města Mantua, kde obraz sám autor popisuje, dále korespondence mezi malíři Luisem Finsonem a Abrahamem Vinckem, kterou si oba vyměnili mezi roky 1617 – 1619 v Antverpách.

Po roce 1919 už je osud malby nejasný. Mohl být například vystaven v Antverpách kolem roku 1689. „Ale to nevíme přesně, natož co se stalo s obrazem poté.“, uvádí Turquin.

Umělecký dražitel Marc Labarbe si bere úvodní slovo o uměleckém díle.

Předtím než byl obraz objeven v podkroví Marca Labarbera, se vědělo o poměrně přesné menší kopii Judity a Holoferna namalované právě Luisem Finsonem. „Nicméně, nemůžeme si být jisti, zda-li se opět nejedná o repliku,“ zpochybňuje pravost obrazu Tarquin. Kopie podle něj bývají „suché a bez energie“.

Fakt, že v případě nedávno nalezeného obrazu jde nejspíš sktečně o originál, potvrzuje i technika. Tarquin říká, že kopii poznáme i podle preciznosti „opisování“. Je-li řeč o originálu, je v něm možné vystopovat temperament malíře, jeho měnící se pohled.

Vzestup starých mistrů

Podle odhadce není pochyb o tom, že zájem o staré mistry stoupá. Například v roce 2017 se prodal obraz Leonarda Da Vinciho Salvator Mundi v přepočtu za 10 miliard korun.

Tato díla jsou podle něj mimo tvořena poctivě. Jen některým majitelům se doposud podařilo objevená díla zničit například mokrým hadříkem, když si mysleli, že je obraz špinavý.

Jak Turquin, tak Labarbe by Caravaggiův obraz viděli nejraději ve veřejné galerii. „Chci, aby bylo dílo na očích, aby se stalo známým,“ říká odhadce, zatímco Labarbe stále žasne nad tím, že se mu podařilo objevit 66. obraz velkého mistra na nečekaném místě - v zaprášeném podkroví.

Autor: