Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Netflix zveřejnil sledovanost Irčana. Více než tříhodinový film vidělo za týden 26 milionů lidí

Robert de Niro ve filmu Irčan (2019). Režie: Martin Scorsese. foto: NETFLIX

LOS ANGELES - Nový film Martina Scorseseho vidělo na Netflixu za týden od premiéry 26 milionů uživatelů s placenými účty. Například horor V pasti (Bird Box) se Sandrou Bullockovou měl ale sledovanost téměř dvojnásobnou.
  18:00

„Vezměte si vše, co se dá dnes na monitorech dělat. Můžete sledovat sociální sítě, hrát hry. Miliony lidí si místo toho vybrali sledování opravdu dlouhého filmu. Jde to přímo proti tvrzením, že lidé nevydrží dlouho věnovat něčemu svou pozornost,“ prohlásil Ted Sarandos, vedoucí obsahu Netflixu, na úterní konferenci pro investory.

Snímek Irčan (2019). Režie: Martin Scorsese.
Robert de Niro ve filmu Irčan (2019). Režie: Martin Scorsese.

IRČAN

Netflix film jako zhlédnutý počítá v případě, že uživatel vidí minimálně 70 % jeho délky. To v případě Irčana znamená více než dvě hodiny. Čísla jsou ale i tak notně zkreslená, protože Netflix u dražších předplatných nabízí například možnost sledování z jednoho účtu na třech zařízeních zároveň třemi lidmi. To se počítá stále jako jedno shlédnutí. 

„Byl velmi rád, že jsme mu to nabídli. Takový film chtěl natočit 14 let,“ prohlásil o Scorsesem Sarandos. Přiznal, že možnosti ve velkém promítat Irčana v kinech limitovala právě délka filmu. V dnešní době navíc kina trvají na určitém odstupu mezi kinopremiérou a televizní (v tomto případě Netflixovou) premiérou. Společnost na to nepřistoupila a proto celá řada velkých amerických kin, která byla ochotná Irčana i přes jeho délku promítat, od plánu upustila. V omezené distribuci tedy film promítala spíše menší a nezávislá kina. 

Mafián proti příšerám

Podle Sarandose je ale souběžná premiéra na Netflixu i v kinech ideální. Uživatel má pak na výběr, kde film chce vidět. Podle recenzí je Irčan filmem, který se vyplatí vidět na co největším plátně. K tomu jsou kina ideální. 

Nabízí se srovnání Irčana s dalším filmem Netflixu. Nenápadný horor V pasti se Sandrou Bullockovou vidělo za první týden 45 milionů uživatelů, za čtyři týdny pak 80 milionů. Film je sice o poznání kratší než Irčan (pouhé dvě hodiny), ale hororové filmy z pravidla nebývají určeny hlavnímu proudu diváků. 

RECENZE: Barberová vs. Barber. Domácí obrazovka je pro Manželskou historii adekvátní

Na konci třetího kvartálu měl Netflix celosvětově 158,3 milionů platících uživatelů. Služba se také mnohem častěji dostává na filmové ceny, kde se vyrovnává zaběhnutým filmovým studiím. Netflix má letos například 17 nominací na prestižní Zlaté glóby a to za filmy Manželská historie, Dva papežové a právě za Irčana