Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Neuvěřitelné příběhy zvířecích hrdinů. Kniha přiblíží dětem roli zvířat v historii

Kultura

  14:00
PRAHA - Po Příbězích pro malé rebelky na dobrou noc či Kapkách na kameni přichází další titul, jehož cílem je přiblížit zejména mladším čtenářům vybraný počet hrdinů a hrdinek, kteří se zapsali do naší historie. Tentokrát však hlavní roli nehrají lidé, ale zvířata.

Ukázka z knihy Neuvěřitelné příběhy zvířecích hrdinů. foto: Albatros

Kapky na kameni. Kniha představuje 50 příběhů českých a slovenských rebelek

Mike Unwin spojil své síly s pěti ilustrátory, aby vytvořil profil 34 zvířatům. Často se zde objevují koně, psy či sloni. Autor do výčtu hrdinů zařadil ale i taková zvířata jako krysu gambijskou, která v jihoafrickém Mosambiku pomáhá hledat miny, které po občanské válce zůstaly v zemi.

Ukázka z knihy Neuvěřitelné příběhy zvířecích hrdinů.

Čtenáři zde najdou profil také medvěda Wojtka, který se stal desátníkem 22. roty dělostřelectva za druhé světové války nebo profil horských mul, které po ničivém zemětřesení v severním Pákistánu pomohli v hornaté zásobovat místní obyvatele, kteří by jinak nepřežili zimu.

Obálka knihy Neuvěřitelné příběhy zvířecích hrdinů.

Autor zařadil do knihy také krátké povídání o roli zvířat ve válce, ať už z důvodu tahání těžkého nákladu nebo jako poslové zpráv. Čtenáři si mohou prohlédnout také síň slávy, fotografie jednotlivých zvířat (z novodobé historie), o kterých se v knize mluví.

Kniha je doplněná o velkoformátové ilustrace. Každý profil zdobí jedna či více ilustrací. S ohledem na více ilustrátorů představuje kniha zajímavou ukázku odlišného stylu a přístupu ke knižní ilustraci.

Ukázka z knihy Neuvěřitelné příběhy zvířecích hrdinů.
Ukázka z knihy Neuvěřitelné příběhy zvířecích hrdinů.

Neuvěřitelné příběhy zvířecích hrdinů vydalo nakladatelství Albatros v překladu Adély Michalíkové. Kniha je určená pro čtenáře od 8 let a zároveň pro všechny milovníky zvířat. Vzhledem k pojetí a jazyku lze knihu doporučit i mladším čtenářům.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!