Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Než jsem tě poznala. Román Jojo Moyesové vstupuje do kin

Kultura

  11:08
PRAHA - Milovníci romantických snímků se mohou radovat. Čtenáři opěvovaný román britské spisovatelky Jojo Moyesové Než jsem tě poznala vstupuje do českých kin. V hlavních rolích se objeví Emilia Clarke a Sam Claflin.

Plakát k filmu Než jsem tě poznala. foto: Reprofoto

VIDEO: Film Anthropoid představuje trailer. Dornan a Geislerová v hlavních rolích válečného dramatu

Snímek vypráví o dvacetišestileté optimististické Louise Clarkové (Emilia Clarke), která má ráda svou práci v bistru i městečko, v němž žije. Když se však majitel rozhodne bistro zavřít, musí se poohlédnout po něčem jiném. Po několika marných pokusech začne pracovat jako ošetřovatelka kvadruplegika, cynického Willa Traynora (Sam Claflin), který po dopravní nehodě ztratil chuť do života. I přes počáteční peripetie se rozdílná dvojice postupně spřátelí a zamiluje. Will však i navzdory optimistické Lou přemýšlí o smrti.

Emilia Clarke se proslavila díky roli královny Daenerys Targaryen ze seriálu Hry o trůny. Sama Claflina alias Willa Traynora mohli dříve diváci spatřit ve snímcích S láskou Rosie nebo Hunger Games. Ve filmu se objeví také Matthew Lewis, známý jako Neville Longbottom, nebo Janet McTeerová.

Režie se ujala britská divadelní režisérka Thea Sharrocková, kredit za scénář stejně jako knižní předlohu patří Moyesové. Snímek si prozatím na oblíbené filmové databázi IMDb od téměř 15,5 tisíce uživatelů vysloužil hodnocení 7,7 z deseti.

Moyesová sepsala pokračování románu, který nazvala After you (Po tobě). Ten prozatím vyšel ve slovenském překladu.

Moyesová na sebe upozornila již knihou Poslední dopis od tvé lásky. Patří také mezi hrstku spisovatelů, kteří dvakrát získali ocenění pro nejlepší romantickou novelu roku udělovanou britským Sdružením romantických novelistů.

Autor: