Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nezapomeňte si vzít ručník! Stopařův průvodce po Galaxii se dočká nového seriálu

Kultura

  18:00
VESMÍR - Společnost Hulu do seriálové podoby převádí oblíbenou knižní ságu Stopařův průvodce po Galaxii od spisovatele Douglase Adamse. Postará se o ni tvůrce seriálu Ztraceni (Lost).

Snímek Stopařův průvodce po Galaxii (2005). Režie: Garth Jennings. foto: Touchstone Pictures

Pozemšťan Arthur Dent se jednoho dne probudí a zjistí, že se mimozemšťané rozhodli zničit planetu Zemi. Čistě proto, aby místo ní mohla být kosmická dálnice. Je však zachráněn jistým mimozemšťanem Fordem Prefectem, který se živí jako pravidelný přispěvovatel do Stopařova průvodce po Galaxii.

Přesně takto začíná oblíbená knižní série, která se nyní dočká již druhé seriálové podoby. Magazín Deadline, který informaci jako první přinesl, popisuje nový seriál jako čistě moderní pojetí literární klasiky

Stopařův průvodce po Galaxii začínal jako série rozhlasových her pro britskou BBC. Až knižní zpracování, které přišlo o něco později, znamenalo pro Adamse celosvětový úspěch. Kniha byla přeložena do více než třiceti jazyků a na školách často tvoří součást povinné četby.

Seriál si vzali pod svá křídla tvůrci (showrunneři) Carlton Cuse (seriály Agresivní virus, Ztraceni) a Jason Fuchs (Stíny mezi námi, Doba ledová 4: Země v pohybu). Oba jsou velcí fanoušci knižní série. 

V roce 2005 se o filmovou adaptaci pokusil britský režisér Garth Jennings (Malý Rambo, Zpívej). Ani hvězdné obsazení v čele se Samem Rockwellem, Martinem Freemanem, Zooey Deschanelovou, Johnem Malkovichem a Helen Mirrenovou nezachránilo film před kasovním neúspěchem. Při rozpočtu 50 milionů liber na domácí půdě vydělal jen o milion víc.

V roce 1981 natočila šestidílný seriál na motivy knihy britská BBC. Dílo ale vycházelo převážně z rozhlasové hry, která na BBC běžela nějakou dobu před seriálem. 

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!