Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Neznámý obraz Michelangela visel 80 let bez povšimnutí na chodbě

Kultura

  9:44
OXFORD - Visel 80 let v hale oxfordské univerzity a nikdo si ho příliš nevšímal, teď se ukázalo, že obraz Ukřižování je patrně mistrovské Michelangelovo dílo, které by mohlo mít hodnotu až 100 milionů liber (tři miliardy korun).

Obraz Ukřižování. Maloval ho skutečně Michelangelo? foto: SWNS

Obraz z poloviny 16. století znázorňující ukřižování Ježíše Krista všichni považovali za dílo Michelangelova kolegy Marcella Venusti, podle listu Daily Mail však odborník Antonio Forcellino pomocí infračervených paprsků dokázal, že ho maloval samotný Michelangelo. "Toto nemohl namalovat nikdo jiný než on," napsal ve své knize The Lost Michelangelos.

ČTĚTE TAKÉ

Původních Michelangelových děl byla přitom objevena jen hrstka a všechna jsou v muzeích. Pokud se opravdu potvrdí, že obraz Ukřižování z Oxfordu maloval on, odborníci očekávají, že pokoří loňský aukční rekord, kdy se prodal Picassův obraz za 70 milionů liber (téměř dvě milardy korun).

"Je možné, že objevili vůbec nejdražší obraz všech dob," upozornila Clare Dewey z pojišťovny Axa. Obraz teď putoval do sejfu, na podzim ho čeká cesta do italského Milána, kde ho odborníci podrobí důkladné analýze.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...