Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

NG vymyslela, jak nejefektivněji sloužit veřejnosti: zavírá expozici

Kultura

  11:33
PRAHA - V paláci Kinských na Staroměstském náměstí bude ode dneška dočasně uzavřena stálá expozice Národní galerie v Praze. Nadále se v tomto objektu budou konat jen výstavy. Důvodem jsou úspory provozních nákladů, které po Národní galerii chce ministerstvo kultury.

Palác Kinských foto: MAFRA - Michal Šula

V paláci Kinských se dnes nachází stálá expozice umění antiky a orientu a konají se v něm výstavy zejména kresby a grafiky, jejichž sbírka v paláci sídlí. Důvodem omezení dostupnosti je podle vedení Národní galerie relativně nízká návštěvnost paláce Kinských. Orientální umění bylo dříve léta na zámku ve Zbraslavi, který ale musela NG opustit. Národní galerie bude prý sledovat, jak se uzavření části paláce projeví na úsporách.

Salmovský palác na Hradčanech

Pokud se vytvoří dostatečná rezerva, mohl by se celý objekt na podzim zase otevřít. K dalším úsporám na provozních nákladech by podle vedení NG mohlo vést přemístění některých sbírek. Jasné je však zatím jen to, o čem se dlouho mluvilo - tedy přesun gotického umění z Anežského kláštera do Salmovského paláce na Pražském hradě. V Anežském klášteře by pak měla najít nové sídlo stálá expozice umění 19. století, která opustila před rokem klášter sv. Jiří na Hradě.

Autoři: ,