Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nicki Minaj vykradla cizí písničku. Musí zaplatit 450 tisíc dolarů

Kultura

  17:30
LOS ANGELES - Americká rapperka Nicki Minaj (vlastním jménem Onika Tanya Marajová) sice předloni v září oficiálně ukončila kariéru, ale stejně bude muset mimosoudně zaplatit 450 tisíc dolarů zpěvačce Tracy Chapmanové. Minaj totiž v jedné ze svých písní bez svolení použila část skladby Baby Can I Hold You.

Raperka Nicki Minaj na Met Gala v New Yorku. foto: Reuters

Píseň Sorry, kterou Minaj složila v kolaboraci s hudebníkem s přezdívkou Nas, nikdy oficiálně nevyšla na žádném albu. Hrálo ji ale newyorské rádio Hot 97, takže veřejnost měla možnost ji slyšet. Píseň ale obsahuje část jiné skladby, což bylo předmětem soudního sporu.

Nicki Minaj dostala cenu za hip hopové video roku.
Zpěvačka Nicki Minaj ve zlatých poloprůhledných šatech

Ten ale Minaj nakonec vyřešila mimosoudní dohodou se zpěvačkou Tracy Chapmanovou, autorkou vykradené písně. Za vzniklé škody zaplatí 450 tisíc dolarů (zhruba 9,7 milionů korun). Když píseň vznikala, zástupci Nicki Minaj údajně Chapmanovou kontaktovali, ale ta jim nedala svolení. Není tedy jasné, proč se část její písně v Sorry objevila. 

„Minaj podle všeho nedbala mých požadavků a rozhodla se mou píseň stejně využít,“ prohlásila Chapmanová

V případě rapperky Nicki Minaj lze tvrdit, že měla velice úspěšný start, na který se jí ale nikdy nepodařilo úplně navázat. Na světovou hudební scénu vtrhla s albem Pink (2010) a z něj vzešlým singlem Starships (2012). Vydala ještě další dvě alba The Pinkprint (2014) a Queen (2018), která se ale dočkala poněkud vlažnějšího přijetí a slabších prodejů v porovnání s veleúspěšným debutem.

I tak je ale první rapperkou v historii, která prodala více než 100 milionů alb. Na svém kontě má dokonce šest cen American Music Awards a deset nominací na Grammy.

Minaj se od roku 2019 potýkala s neúspěchy a nezájmem. Na svém posledním turné byla dokonce nucena několik koncertů (včetně toho v Bratislavě, který měl proběhnout letos v únoru) takřka na poslední chvíli odříct. Po skončení katastrofální koncertní šňůry dala zpěvačka v dubnu vale svým dlouholetým manažerům. Poslední kapkou mohl být neúspěch na hudebních cenách, jako byly například MTV Video Music Awards.

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...