Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Nobelovu cenu za literaturu získala Louise Glücková, některé sbírky americké básnířky vyšly i v češtině

Kultura

  13:25aktualizováno  13:35
Stockholm - Letošní Nobelovu cenu za literaturu získala sedmasedmdesátiletá americká básnířka Louise Glücková. Ve Stockholmu to ve čtvrtek oznámila Švédská akademie. V češtině například vyšly její sbírky Divoký kosatec a Noc věrnosti a ctnosti.

Nobelovu cenu za literaturu v letošním roce získala americká básnířka Louise Glücková. foto: ČTK

Švédská akademie Američanku ocenila za její „nezaměnitelný poetický hlas, který svou prostou krásou mění existenci jedince v existenci univerzální“.

Nobelovu cenu za lékařství dostali objevitelé viru způsobujícího žloutenku typu C

Za sbírku veršů Divoký kosatec Glücková v USA obdržela již v roce 1993 Pulitzerovu cenu. Dějištěm je autorčina vlastní zahrada, v níž se prolínají a doplňují tři hlasy: hlas lidské postavy, hlas rostlin a hlas Boha. Kniha nazvaná Noc věrnosti a ctnosti pak odráží především stárnutí.

Nobelova cena za literaturu má obvykle každý rok jen jednoho laureáta. Výjimkou byl loňský ročník, kdy Švédská akademie vyhlásila současně držitele za roky 2018 a 2019. Cena totiž nebyla v roce 2018 udělena kvůli sexuálnímu skandálu, který otřásl Švédskou akademií.

Nobelovku za chemii dostaly biochemičky za úpravu genetické informace. Na objevu se podílel i český vědec

Kvůli koronaviru se letos předání Nobelových cen uskuteční bez osobní účasti laureátů. Ceremoniál se každoročně koná 10. prosince, v den výročí úmrtí zakladatele ceny a vynálezce dynamitu Alfreda Nobela. S oceněním se letos pojí odměna deset milionů švédských korun (25,9 milionu korun), což je o milion švédských korun více než loni.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...