Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Noc literatury dnes chystá čtení v bunkru i v „květáku“

Kultura

  12:45
Devátý ročník happeningu Noc literatury dnes představí současné evropské autory. Číst se bude na 35 místech po celé republice. Hlavní část akce proběhne v Praze 6, kde si milovníci literatury vychutnají čtení v bunkru nebo v chemické laboratoři.

Loni se četlo i na fotbalovém stadionu (Simona Babčáková). foto: Petr Našic

Číst se dá doma, cestou do práce nebo na pláži u moře. Čtení je však také zážitek, který můžeme sdílet s ostatními. Zajímavý koncept vymysleli před devíti lety organizátoři literárního happeningu Noc literatury, od té doby se jejich projekt zdařile vyvíjí a rozrůstá. I letos představí Česká centra současné evropské autory v podání českých herců na netradičních místech.

Noc literatury.

Letošní ročník rozbije svůj hlavní stan na území městské části Praha 6. Dejvice jsou známé jako místo, kde jsou ambasády a univerzitní budovy. Málokdo ale ví, že je pod dejvickým nádražím bunkr z druhé světové války. Je tady také moderní budova s laboratořemi Ústavu chemie a biochemie nebo posádkové velitelství armády. „Jsme moc rádi, že zde můžeme představit 22 míst, do většiny z nich se běžně veřejnost nedostane. Jednotlivé lokality jsou od sebe vzdálené pět minut chůze, čtení začíná v 18 hodin, pak čteme každou půlhodinu. Vstup na všechny akce je zdarma,“ říká Jolana Součková z Českých center.

Mádl, Trojan, Hadrbolcová

Návštěvníci Noci literatury se mohou těšit na ukázky z románů, detektivek či povídkových knih. Pro konkrétní lokalitu organizátoři vždy vybrali úryvek, který se tematicky hodí. Na posádkovém velitelství armády ČR přečte Viktor Dvořák úryvek z knihy izraelského spisovatele Rona Lešema, který líčí mikrosvět izraelských vojáků na základně ve staré křižácké pevnosti Beaufort. V prostorách Fakulty stavební ČVUT budou číst Jiří Mádl a Martin Hoffmann příběh švédského autora Jonase Karlssona. Jeho román Místnostpopisuje myšlenkový chaos autistického úředníka, který objeví tajnou místnost, jejíž existenci všichni odmítají uznat. Milovníky moderní architektury jistě zaujme futuristická budova Ústavu organické chemie a biochemie, která někomu připomíná květák, jinému fotbalový stadion. Architekti ze studia VPÚ Deco Praha se inspirovali tvary přírody, které mají připomínat zaměření ústavu. Karel Dobrý zde přečte ukázku z dánské detektivky Jakoba Melandera: kodaňský policista Lars Winkler v ní vyšetřuje zapeklitý případ z druhé světové války a pátrání ho zavede i do chemické laboratoře.

Letošní noc má i několik novinek. Akce se poprvé zúčastní například Ivan Trojan, Jana Stryková nebo Zdena Hadrbolcová. Kromě herců se návštěvníci happeningu mohou setkat i s devíti spisovateli, kteří si vyslechnou, jak se jejich díla interpretují českému publiku.

„O naši akci je zájem po celé republice, proto jsme ve spolupráci se Svazem knihovníků a informačních pracovníků zorganizovali čtení na celkem 35 místech, budou se číst stejné úryvky jako v Praze. Zajímavé bude čtení v karlovarském Muzeu Jana Bechera nebo v Písku, ve vodní elektrárně. Koncept Noci přejaly také kulturní instituce po celé Evropě. Česká i zahraniční literatura zazní dnes v noci například v Německu, Portugalsku nebo ve Francii,“ říká Jolana Součková.