Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nohavica otevřel svou Heligonku a hlásí úspěch. Většina jeho recitálů je už vyprodaná

Kultura

  14:00
OSTRAVA - Dvouhodinovým recitálem otevřel ve středu 2. září hudebník Jaromír Nohavica svůj nový ostravský klub Heligonka. Klub sídlí v prostoru bývalé vrátnice takzvaných nových koupelen ostravského Dolu Hlubina a zatím vykazuje velký divácký zájem. Více než polovinu představení tvoří vystoupení samotného Nohavici, která jsou už z velké části vyprodána, a to včetně březnového recitálu Bonboniéra k MDŽ.

Jarek Nohavica před Heligonkou. foto: ČTK

Programová nabídka Heligonky zahrnuje především vystoupení Jarka Nohavici, ale i spřátelených hudebníků, jako je například písničkářka Radůza, skladatel Jaroslav Wykrent, Laco Deczi & Celula New York, Fleret nebo Peter Lipa Band.

„Chci, aby to hlavně bylo barevné. Aby se tady objevilo všechno, co máme rádi. Vážné věci i pokleslejší žánr,“ řekl Nohavica v rozhovoru pro ČTK. Spolu s ním se na projektu klubu podílí produkční a dramaturg Pavlem Giertlem, který stál téměř dvě desetiletí v čele známého ostravského klubu Parník.„Na mé koncerty chodí lidé různých věkových kategorií a různého sociálního postavení. Každý se potkává s každým. Tak vnímám i Ostravu, která spojuje mnohdy nespojitelné,“ řekl Nohavica.

Nohavica (vpravo) při prohlídce klubu, vlevo produkční a dramaturg Pavel Giertl.
Jarek Nohavica v sále svého klubu Heligonka.

Nohavica bude v Heligonce vystupovat v komorních představeních a dalších programech. Nepůjde ale o klasické recitály, spíše tematicky zaměřené večery. „Třeba program složený ze šansonů, program s písněmi Karla Kryla, či Okudžavy a Vysockého a další,“ vyjmenoval Nohavica. Vystoupí také společně s polským akordeonistou Robertem Kusmierskim. Ten bude mít v klubu i vlastní koncert, na kterém zazní kromě jazzových skladeb, šansonů, ruských romancí a akordeonových standartů také několik polských meziválečných písní. Uvedena bude také Mozartova jednoaktová opera Bastien a spol., kde Jarek Nohavica vystupuje v roli čaroděje za doprovodu komorního tělesa Antiquarius quartet, v režii Luďka Golata a v Nohavicově novém překladu.

Klub zveřejnil program až do března příštího roku. Většina představení a koncertů, ve kterých vystupuje Nohavica, je už v tuto chvíli vyprodána.

Heligonka sídlí v bývalém vstupu do takzvaných nových koupelen dnes už nefungujícího Dolu Hlubina. V přízemní budově byly kdysi kanceláře a vrátnice s „píchačkami“. Heligonka se tak přidala k dalším již existujícím aktivitám, které oživují industriální areál Vítkovic.

Autoři: ,

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...