Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Norsko v Praze: Festival Punkt je o technologii a respektu

Kultura

  6:00
PRAHA/ BRNO - Prahu a Brno navštíví norský festival, který patří v Evropě k těm originálnějším. Norský Punkt provokuje hudebníky k partnerské důvěře, když jedni naživo remixují právě odehranou hudbu druhých. Za českou stranu se do duelů vplete Floex či Orchestr Berg.

Jednou z hlavních tváří festivalu Punkt bude trumpetista Nils Petter Molvær. foto: Punkt

O festivalu Punkt, který nyní poznáme naživo, se na mezinárodní scéně dobře ví už deset let. Vymyslela si ho generace norských umělců, která generačně i zájmem stojí mezi tamější světově úspěšnou jazzovou scénou, ambientní hudbou a elektronikou. Zakladatelé a umělečtí ředitelé, muzikanti Jan Bang a Erik Honoré, chtěli zjistit, nakolik lze vyjít z ústraní nahrávacího studia před publikum a zapojit nové technologie do živého hraní. Vybrali si formu živého remixu: hudebníky si přímo při produkci nahrávají a samplují jejich kolegové, kteří na ně posléze navážou a v druhé části koncertu odehrají variaci prostřednictvím spontánního přetvarování jejich zvuku.  

Hamid Drake. Chicagský bubeník bude jedním z těch, kdo vystoupí 8. dubna v Akropoli.

Remix jako metafora důvěry

„Sami jsme na počátku nevěděli,“ řekl v Praze před festivalem Erik Honoré, „zda si nevymýšlíme spíš jen technologický test: to by bylo samo o sobě nudné. Ale rychle se ukázalo, že živý remix má řadu vrstev. Existuje dost muzikantů z elektronické scény, kteří chtějí dělat tak rychlá rozhodnutí jako improvizátoři; potvrdil nám to třeba Brian Eno, když dorazil na Punkt. Živé remixy provází adrenalinová atmosféra. Zásadní je, že mezi hudebníky panuje důvěra a respekt – a vůbec se s tím nevylučuje, že někdy se v remixu hudba dostane do poloh, s nimiž původní ,remixovaný‘ hudebník vůbec nepočítal.“  

Sheriffs of Nothingness
Vojtěch a Irena Havlovi.

Takhle nějak nakonec Punkt prolomil důvěru jednoho ze svých prioritních hostů: vyhlášeného německého souboru pro soudobou klasiku Ensemble Modern. Ten byl zprvu dost skeptický k myšlence volného přepracování svého koncertního výkonu. Nakonec se zvuk současných skladeb, bohatých na zvukové detaily a jemné témbry, ukázal jako dobrý materiál pro taktiku kultivovaného remixu (žánrové taneční remixování se Punktu netýká). Ensemble Modern od té doby vytvořil s Punktem tři projekty. 

Punkt v ČR

Praha, Palác Akropolis
8. dubna

Živě: Irena a Vojtěch Havlovi
Live remix: Erik Honoré, Ingar Zach & duo Streifenjunko & duo Sheriffs of Nothingness

Živě: Nils Petter Molvaer, Hamid Drake, Eivind Aarset, Jan Bang Live remix: Per Martinsen *

9. dubna
Živě: Clarinet Factory + Floex
Live remix: Audun Kleive, Jan Bang

Živě: Erik Honoré: Heliographs (feat. Nils Petter Molvaer, Ingar Zach, Eivind Aarset)
Live remix: Stian Balducci 

10. dubna
Živě: Orchestr Berg – film Město bez Židů
Live remix: Sidsel Endresen, Jan Bang, Erik Honoré

Živě: Streifenjunko + Sheriffs of Nothingness
Live remix: Fennesz

Brno, klub Fléda
11. dubna Živě: Orchestr Berg – film Město bez Židů
Live remix: Floex + Erik Honoré

Živě: Fennesz
Live remix: Sidsel Endresen, Jan Bang, Erik Honoré

V Česku operuje Punkt společně s koncertní sérií Music Infinity, která v průběhu let řadu „jeho“ muzikantů uvedla (Jon Hassell, David Sylvian, Nils Petter Molvaer, Arve Henriksen...). Výlet do Česka je součástí letošního roku v pohybu: Punkt slaví deset let, a tak vystoupí v lokální symbióze v řadě evropských měst, od Tallinnu přes Berlín a Amsterdam až po španělský San Sebastian.

Festivaly se mění

 U nás stráví Punkt tři dny v Praze a jeden v Brně, každý den proběhnou dva dvojkoncerty; nabízí se tak poměrně reprezentativní vhled do taktik a poetik přehlídky. Za českou stranu vystoupí tři akustická tělesa a jeden elektronik: kvartet Clarinet Factory, komorní Orchestr Berg (ve skladbě Petra Wajsara doprovázející němý film Město bez Židů), multiinstrumentalisté Irena a Vojtěch Havlovi a producent elektronické hudby Floex.

Na festivalu vystoupí také Sidsel Endresen.

 Je dobré vidět, že norská základna českomoravskou akci neodbyla a dováží velmi silnou sestavu. Trumpetista Nils Petter Molvaer je otcem skandinávské cooljazzové elektroniky, v nejlepších momentech je jak srozumitelný, tak nelaciný a původní. Tentokrát spolu s nímpřijede HamidDrake, chicagský bubeník, který stál po boku velikánům free jazzu. Ve dvojroli remixovaných i (jiný den) remixujících se ocitnou Christian Fennesz (se svou hlasitou nostalgickou zvukovou stěnou se dostal už i k remixování Mahlera) či výtečná improvizující zpěvačka Sidsel Endresenová. Pořadatelé přivážejí i výrazné zástupce mladé generace – třeba dechové duo Streifenjunko. Zahrají si i ti, kteří festival po deset let vedou – Jan Bang a Erik Honoré. 

 Norové (s řádnou podporou Norských fondů) k nám přivážejí festival, který odráží světový posun k přehlídkám nabízejícím ne „něco pro každého“, ale jedinečnou vlastní koncepci. Bylo by prima, kdybychom časem podobné festivaly nejen hostili, ale také mohli na oplátku nabídnout coby plod současné české kultury.

 

Autor: