Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nové detektivky řeší znásilnění i lapsus vizionářského vědce

Kultura

  6:00
Kriminálním románům vydaných v poslední době vévodí tituly z oblíbené severské detektivkářské destinace - Švédska. Přichází odtamtud například inspektorka Malin Forsová, která je v Pátém ročním období na stopě sériovému vrahovi. Na paty Švédsku šlape britská škola s tituly Odvrácená strana a Index hrůzy. Výběr doplňuje staronová klasika Miami Blues.

Mons Kallentoft: Páté roční období foto: Reprofoto

Páté roční období je další román z kriminální série oceňovaného švédského autora Monse Kallentofta (vyšlo: Zimní oběť, 2011, Letní smrt, 2011, Podzimní vražda, 2012, Jarní mrtví, 2013), který opět uvádí na scénu policejní inspektorku Malin Forsovou.

Mons Kallentoft: Páté roční období

Tentokrát stojí na začátku případu zohavené ženské tělo, nalezené v lese rodinou na procházce. Inspektorka Malin Forsová si okamžitě dá vraždu do souvislostí s případem Marie Murvallové, mladé ženy, která byla před několika lety nalezena v lese znásilněná a brutálně zbitá. Oněmělá Marie poté skončila v psychiatrické léčebně, kde prežívá pohroužena do svého traumatu. Malin se pak dozví i o dalším podobném případu a začne dílky skládat dohromady. Je odhodlaná přijít případu na kloub bez ohledu na to, kam až ji může zavést...
Vydává HOST.

Camilla Läckberg. Andělíčkářka

Z Švédska přichází i další titul - kriminální román Andělíčkářka od Camilly Läckberg, která je šestou nejčtenější autorkou v Evropě, její knihy vychází v 55 zemích a v 38 jazycích a dva z jejích románů byly doma zfilmovány. Andělíčkářka je už osmou knihou detektivní série s manželskou dvojicí vyšetřovatelů – spisovatelkou Erikou Falckovou a policistou Patrikem Hedströmem. Erika s Patrickem rozplétají při vyšetřování žhářského útoku na Ebbu a jejího manžela i linii druhého případu, starého a tajemného, ve kterém se zlo přenáší z rodičů na jejich děti.
Vydává MOTTO.

Do třetice jmenujme knihu Mlýny osudu od Johana Theorina, jež uzavírá jeho čtyřdílnou ölandskou sérii (vyšlo: Mlhy Ölandu, Smršť a Zkamenělá krev). Theorin má na kontě  prestižní ocenění CWA International Dagger udělované za nejlepší cizojazyčné detektivky přeložené do angličtiny ve Velké Británii (za Smršť), jeho knih se po celém světě prodalo více než tři miliony, jsou přeloženy do dvaceti jazyků a dočkaly se i folmových zpracování.

Johan Theorin: Mlýny osudu

Mlýny osudu otevírá noční překvapení - na dveře bývalého námořního kapitána Gerlofa Davidssona zabuší dvanáctiletý Jonas Kloss a s hrůzou mu vypráví o tom, že na moři viděl loď, na jejíž palubě byli umírající námořníci a šílenec se sekyrou. Na Ölandu se právě rozbíhá hlavní turistická sezona, ovšem zřejmě ne všichni návštěvníci zde chtějí obdivovat krásy ostrova - poklidná letní atmosféra je totiž záhy narušena sérií násilných činů.
Vydává MOBA.

Belinda Bauerová: Odvrácená strana

Na brtiskou detektivní tradici navazuje Belinda Bauerová se svým románem Odvrácená strana, který se odehrává ve zdánlivě tuctové anglické vesnici Shipcott. Místní poklidnou zimu naruší vražda staré bezmocné ženy a policista Jonas Holly má najednou plné ruce práce. Vyšetřování jeho první vraždy mu však brzy překazí obhroublý detektiv Marvel, který Jonase okamžitě odsune na druhou kolej. Jonas, který se stará o svou těžce nemocnou ženu, se navíc se stává terčem záhadných výhrůžek obviňujících ho z nicnedělání. Rozhodne se tedy po nocích pátrat po vrahovi na vlastní pěst...

Belinda Bauerová se narodila v Anglii, vyrůstala v Jihoafrické republice. V roce 2010 vydala svoji první detektivku Blacklands (česky: Vřesoviště, 2012), která získala v roce  jednu z nejprestižnějších cen britské asociace autorů detektivek, Zlatou dýku.
vydává ARGO.

Robert Harris: Index hrůzy

Dalším novým britským kriminálním románem je Index hrůzy Roberta Harrise, původem novináře a autora literatury faktu. Je také autorem knižních předloh úspěšných filmů Enigma a Muž ve stínu. Za spolupráci s režisérem Romanem Polanskim na filmové verzi knihy Duch (Muž ve stínu) získal francouzského Césara a cenu European Film Award za nejlepší scénář. Harrisovo dílo bylo přeloženo do sedmatřiceti jazyků.

Index hrůzy vypráví o vizionářském vědci Alexi Hoffmannovi, který se svým společníkem, investičním bankéřem, vyvinul převratnou formu umělé inteligence. Ta sleduje lidské emoce, což jí umožňuje předvídat pohyby na finančních trzích se záhadnou přesností. Jeho výtvor generuje miliardy dolarů, libuje si v panice – a žije ze strachu. Pak ale záhadný vetřelec naruší důmyslné zabezpečení Alexova domu a začíná děsivá noční můra paranoie a násilí, během níž se Alex snaží zjistit, kdo se ho pokouší zničit.
Vydává KNIHA ZLÍN.

Charles Willeford: Miami Blues

Výběr novinek uzavíráme staronovým americkým kouskem - v češtině vychází po třiceti letech román Charlese Willeforda Miami blues (orig. 1984), podle nějž byl mimo jiné natočen stejnojmenný film s Alecem Baldwinem v hlavní roli. Detektivka v tradici americké drsné školy začíná v Miami, kde hodlá Fredy "Junior" Frenger, násilnický psychopat čerstvě propuštěný z věznice v San Quentinu, začít nový život. Ještě na letišti ale ukradne zavazadla a zabije cestujícího, takže se mu brzy dostává na stopu seržant Hoke Moseley a rodinná idyla, již si mezitím Fredy vybudoval s naivní prostitutkou Susie, se mění v hon, který čtenáře zavede i do kubánského ghetta a na miamská předměstí...
Vydává MOBA.

 

Autor: