Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Nové knihy: monografie Jiřího Brdečky a detektivky nejen od Rowlingové

Afghánistán

  6:00
Scenárista Jiří Brdečka - autor filmů jako Limonádový Joe, Adéla ještě nevečeřela nebo Tajemný hrad v Karpatech, se tři desetiletí po své smrti dočkal velkolepé výpravné monografie z pera své dcery Terezy Brdečkové. Tento měsíc vychází také nová kniha norské detektivkářky Karin Fossumové a žánrově stejně zaměřená novinka od autorky Harryho Pottera Joanne K. Rowlingové.

Jiří Brdečka foto: Arbor Vitae

Na knize o svém otci spolupracovala Tereza Brdečková s Janem Šulcem a společně připravili průvodce životem a tvorbou této výrazné osobnosti českého filmu 20. století.

Po obsáhlém úvodním životopisu Jiřího Brdečky (1917–1982), doprovozeném množstvím unikátních fotografií a dokumentů, následují tematické kapitoly zaměřené na různá období Brdečkova života a tvorby. Monografie je však především zaměřena na Brdečkovu scenáristickou tvorbu pro český hraný film a zvláště na jeho filmy animované, které mu přinesly mezinárodní proslulost a zařadily ho mezi nejvýznamnější poválečné tvůrce animovaného filmu v měřítku světovém. Kniha obsahuje stovky fotografií, kreseb, reprodukcí a faksimilií.

Jiří Brdečka

Karin Fossumová: Kdo miluje jinak
Další pokračování případů vyšetřovatele Konrada Sejera a jeho spolupracovníka Jacoba Skarreho přináší pozoruhodný portrét společnosti, viděný z úhlu slabých a odstrkovaných, z pera norské "královny detektivního žánru" Karin Fossumové.

Manželé Reinhardt a Kristina Risovi najdou při nedělní procházce lesem tělo mrtvého chlapce a uvědomí si, že na parkovišti zahlédli podezřele se chovajícího muže. Během čekání na příjezd policie si Reinhardt ke Kristininu zděšení dětské tělo vyfotografuje mobilním telefonem. Vyšetřovatelé Konrad Sejer a Jacob Skarre začnou pátrat v nedalekém městečku Huseby. Ale pak zmizí další chlapec a rozuzlení případu se náhle zdá být v nedohlednu. Se vzrůstající Reinhardtovou posedlostí tragickým případem a vlastní rolí v něm se stupňuje i Kristinin pocit odcizení, jenž má za následek postupný rozpad jejich manželství.

Karin Fossumová: Kdo miluje jinak

Joanne K. Rowlingová: Volání Kukačky
Detektivní román od J. K. Rowlingové, který napsala pod pseudonymem Robert Galbraith. První kniha z chystané série detektivních příběhů o soukromém detektivovi Cormoranovi Strikovi vyjde 20. února v nadstandardním nákladu (v řádech desítek tisíc kusů). Když se supermodelka Lula Landryová zřítí z balkonu v londýnské čtvrti Mayfair, policie dojde k závěru, že šlo o sebevraždu. Její bratr má však pochybnosti – aby zjistil pravdu o její smrti, najme si soukromého detektiva. Cormoran Strike je válečný veterán, který opustil službu v Afghánistánu po těžkém zranění. Během řešení případu proniká do světa vysoké módy a mediálních celebrit, londýnské smetánky, ale i spodiny.

Volání kukačky, kniha, kterou J. Rowlingová vydala pod jménem R. Galbraith

Jim Holt: Proč existuje svět?
Kniza s podtitulem Existenciálně detektivní pátrání byla časopisem The New York Times Book Review vyhlášena jako jednu z deseti nejlepších knih roku 2013. Autor v ní zkoumá záhadu existence, kterou formuluje do základní otázky: "Proč je něco spíše než nic?" Nejprve načrtává, jak k záhadě existence přistupovala v dějinách filozofie a teologie, posléze se pouští do podrobnějšího pátrání a zkoumá různé aspekty, stanoviska a možná řešení, včetně podotázek typu, co je nicota, v čem spočívá popírání Boha, co je nekonečnost, věčnost, co je osobní existence a nakonec i smrt. 

Jim Holt: Proč existuje svět?

Nedílnou součástí jsou autorovy rozhovory se zajímavými osobnostmi současnosti, například filozofem vědy Adolfem Grünbaumem, biologem Richardem Dawkinsem, fyzikem Stevenem Weinbergem, filozofem náboženství Richardem Swinburnem či spisovatelem Johnem Updikem. K mimořádným pozitivům práce patří také Holtův smysl pro humor, osobní ladění celého textu a jeho velké literární nadání.

"Tato kniha je nesmírně dobře napsaná. Snad každý, komu se podaří se do ní začíst, brzy pochopí, proč se stala bestsellerem. Autor nás provádí mnohými krajinami myšlení, mnohými obory od astrofyziky, teoretické matematiky přes filozofii vědy po metafyziku, mystiku a teologii. (…) Jim Holt se nezastavuje, jeho filozofická detektivka s otevřeným koncem zůstává výzvou pro čtenářovo další tázání," píše Tomáš Halík, který napsal ke knize úvodní slovo.

Olga Tokarczuková: Okamžik medvěda
Nejúspěšnější současná polská autorka je proslavená i u nás například románem Běguni. Okamžik medvěda přináší soubor článků, fejetonů, zamyšlení a různých příležitostných textů, které však tvoří jeden celek, portrét spisovatelčiny osobní filozofie.  Autorka v této knize píše vážně, ale i s humorem, využívá fiktivní motivy, hraje si se čtenářem. Je schopna vyjádřit, co pro ni znamená být Polkou, aniž by sklouzla k tupému nacionalismu, jehož je velkou kritičkou. Název knihy je jakousi alegorií toho, že člověk může být světem okouzlen pouze tehdy, když odmítne jediný výklad pravdy. Je to zároveň i metafora literatury, toho "zvláštního místa mezi mnoha individuálními pravdami".

Olga Tokarczuková: Okamžik medvěda

Velké dějiny zemí Koruny české
Koncem února dojde k dokončení největšího historiografického projektu v Čechách a to k vydání posledního z 19 svazků edice "Velké dějiny zemí Koruny české".
Jedenáctý díl zaplňuje poslední mezeru v chronologické řadě Velkých dějin a je vymezen jednak počátkem válek s revoluční a napoleonskou Francií, jednak definitivním nastolením konstituční monarchie v rámci habsburské monarchie. V období let 1792-1860 se v českých zemích utvářelo novodobé národní vědomí a emancipovala se svébytná kultura nejen v českém, ale i německém jazyce. Zároveň byly položeny základy moderního právního státu, občanské společnosti i tržního hospodářství a v těsné spojitosti s tím započala průmyslová, komunikační i myšlenková revoluce.

Velké dějiny zemí Koruny české

Autor: