Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Nové knihy: Umění jako terapie, Pink Floyd i jiná tvář Steva Jobse

Kultura

  6:00
K čemu je dobré umění? Na to odpovídá Alain de Botton a John Armstrong v knize Umění jako terapie. Lehčí žánr nabízí nové vydání strhujícího příběhu známého autora špionážních thrillerů Johna la Carré Nejhledaněšjí muž. Na pulty knihkupectví se chystají také vzpomínky bývalé partnerky Steva Jobse, chilský thriller o Pablu Nerudovi nebo historie kapely Pink Floyd.

John le Carré: Nejhledanější muž foto: Mladá Fronta

John le Carré: Nejhledanější muž

Děj knihy začíná v okamžiku, kdy se uprostřed noci zjeví v Hamburku vyhladovělý mladý Rus jménem Issa, který má v peněžence zavěšené na krku uschovanou neuvěřitelnou částku peněz. Annabel, idealistická mladá německá právnička, která se specializuje na lidská práva, se rozhodne zachránit Issu před deportací. Brzy pro ni přežití jejího klienta začne být důležitější než její vlastní kariéra – i než bezpečnost. Při pátrání po záhadné Issově minulosti narazí na nevypočitatelného Tommyho Bruea, šedesátiletého potomka zakladatelů a majitelů Brue Frères, upadající anglické banky se sídlem v Hamburku. Annabel, Issa a Brue uzavřou nepravděpodobné spojenectví. Soupeřící špehové z Německa, Anglie a Ameriky mezitím vycítí snadnou kořist ve "válce proti terorismu" a vrhají se na nevinné...

Publikace vychází s filmovou obálkou - stejnojmenný snímek s Philipem Seymourem Hoffmanem a Rachel McAdams v hlavních rolích bude mít v kinech premiéru 4. září.

Chrisann Brennanová: Steve Jobs - můj život, má láska, mé prokletí

Steve Jobs - můj život, má láska, mé prokletí

Jinou tvář největšího IT vizionáře své doby ukazuje kniha jeho bývalé přítelkyně. Steve Jobs je v líčen jako arogantní, zároveň však uzavřený mladík, romantik i hrubián, génius naplněný sny i beznadějí, hledající útěchu v LSD. O životě s idealistou, který chtěl změnit svět, a o jeho temných stránkách píše Jobsova bývalá přítelkyně a matka jeho prvního dítěte, která poznala Jobse ještě na střední škole. Popisuje jejich komplikovaný vztah – bez příkras a bez zatrpklosti líčí, jaký byl Jobs génius, ale také to, že byl zapřel svou vlastní dceru i poté, co testy DNA prokázaly, že otcem je právě on.

Roberto Ampuero: Případ Neruda

Roberto Ampuero: Případ Neruda

Ampuerův politický thriller, odehrávající se během bouřlivého konce jedné společenské éry, je jak barvitým příběhem s akční zápletkou, tak i neotřelým pohledem na život velikána světové literatury Pabla Nerudy.

Pablo Neruda se z Paříže, kde působil na postu chilského velvyslance, vrací kvůli nemoci zpět do Chile. Jeho úspěšný život tíží jedna nevyřešená záležitost, která ho trýzní tím víc, čím silněji cítí blížící se konec. V zimě roku 1973 pozná mladého Kubánce jménem Cayetano Brulé a přesvědčí ho, aby se ujal pátrání. V honbě za pravdou podnikne Cayetano cestu kolem světa: navštíví Mexiko, Castrovu Kubu, Bolívii i nebezpečný, za zdí skrytý východní Berlín. Během doby, kdy se potýká s nástrahami svého nového poslání soukromého detektiva, se nad Chile stahují mračna vojenského převratu...

Pink Floyd: Odvrácená strana zdi

Kniha Pink Floyd: Odvrácená strana zdi

Publikace popisuje dramatickou a barvitou historii jedné z nejpopulárnějších rockových kapel světa. Úplný příběh Pink Floyd ilustruje množství fotografií počínaje vznikem kapely v Cambridgi přes období, kdy roli autora textů zastával Syd Barrett, až po nezapomenutelné natáčení alba Dark Side of the Moon. Kniha poodhaluje tajemství jednotlivých písní skupiny, seznamuje se s vývojem její legendární světelné show a loutek, a prozrazuje mnohé o konfliktech členů kapely. (Kniha vychází 8. 9.)

Jason Bailey: Pulp Fiction

Jason Bailey: Pulp Fiction. Kompletní historie mistrovského díla Quentina...

Kniha, kterou týdeník Entertainment Weekly označil jako "nic menšího než přerod hlavního proudu americké kinematografie" nese podtitul Kompletní historie mistrovského díla Quentina Tarantina. Na dvou stech stranách přináší detailní informace o kultovním snímku Quentina Tarantina z roku 1994 – od jeho natáčení přes senzační uvedení, kdy lidé v kině i omdlévali, až po fenomenální vliv na to, jak jsou od té doby filmy vyráběny i přijímány. Filmový publicista Jason Bailey se zamýšlí nad tím, proč se z Pulp Fiction stal fenomén, který měl vliv na celou pozdější kinematografii a zkoumá i vlivy, které působily na Quentina Tarantina než se pustil do natáčení.

Don Thopmson: Supermodelka a krabice Brillo

Don Thompson: Supermodelka a krabice Brillo

Jak je možné, že se vosková figurína bývalé supermodelky prodala bezmála za dva a půl milionu dolarů? Jak se mění postavení aukčních síní a galerií v době pokračující digitalizace? Na tyto i další otázky odpovídá Dan Thompson ve své knize Supermodelka a krabice Brillo, která je pokračováním bestselleru Jak prodat vycpaného žraloka za 12 milionů dolarů.  

Ekonom a sběratel současného umění Thompson nahlíží do zákulisí světového trhu s uměním, jehož ceny zaznamenaly raketový růst pouhé dva roky po vypuknutí ekonomické krize, a zamýšlí se nad tím, nakolik tento vzestup ovlivnily ekonomické zákonitosti a marketingové strategie, a nakolik peníze podmiňují společenský status, i nad fenoménem celebrit. Svou pozoruhodnou, živě psanou analýzu opírá Thompson o vlastní výzkum a rozhovory se zástupci aukčních síní či obchodníky s uměním z celého světa.

Alain de Botton, John Armstrong: Umění jako terapie

Alain de Botton, John Armstrong: Umění jako terapie

Proč je vlastně umění důležité? Alain de Botton a John Armstrong tvrdí, že umění nám může pomoci řešit ta nejniternější a zároveň nejobyčejnější dilemata: Proč mě nebaví moje práce? Proč mi připadá, že všichni ostatní mají zajímavější život než já? Co mám dělat, aby můj vztah fungoval lépe? Proč musí být politika tak deprimující? Jejich kniha představuje nový způsob interpretace umění, které vnímá ho jako terapii, která nám účinně pomáhá vypořádat se s každodenními problémy. Autoři knihy Umění jako terapie tvrdí, že umění má jasně vymezenou funkci: je terapeutickým nástrojem, který nám může pomoci vést lepší, hodnotnější život.

Alain de Botton (1969) je autorem několika úspěšných knih, jako Útěcha z filozofie Umění cestovat, Architektura štěstí nebo Náboženství pro ateisty. John Armstrong (1966) je filozof a teoretik umění působící na univerzitě v Melbourne.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!