Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nové Letopisy Narnie měly světovou premiéru, přišla i britská královna

Kultura

  7:49
LONDÝN - Britská královna Alžběta II. přišla v úterý večer v Londýně na světovou premiéru třetího dílu filmových pohádkových příběhů Letopisy Narnie. Na premiéře, která byla tradičně na náměstí Leicester Square ve West Endu, ale netradičně za sněžení a v mrazivém počasí, se setkala s hlavními představiteli filmu.

Světová premiéra třetího dílu Letopisů Narnie v Londýně: královna Alžběta II. se setkala s herci a tvůrci filmu. foto: ČTK/AP

Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka jsou třetím filmem natočeným podle předlohy britského spisovatele C.S. Lewise. Královna byla už před pěti lety na premiéře prvního filmu pohádkové ságy Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň. Tentokrát si ale musela nasadit brýle pro sledování filmu ve 3D.

NA OFICIÁLNÍ TRAILER SE PODÍVEJTE ZDE.

Alžběta II. provázená manželem, vévodou z Edinburghu, měla na programu setkání s režisérem Michaelem Aptedem stejně jako s představiteli hlavních rolí, patnáctiletou Georgie Henleyovou a devatenáctiletým Skandarem Keynesem či s vítězem televizní soutěže X Factor Joem McElderrym, který nazpíval písně k filmu.

Setkání s královnou propásl Ben Barnes, který hraje prince Kaspiana. Barnes se jenom ukázal na červeném koberci, ale potom spěchal do nedalekého divadla, kde hraje ve hře Birdsong. Na premiéru přišli i Simon Pegg a Liam Neeson, který namluvil lva Aslana.

První díl pohádkové epopeje se stal komerčním trhákem, druhý v tomto směru zaostal za očekáváním. První dva filmy, které se zčásti natáčely v České republice, režíroval Novozélaďan Andrew Adamson. Nyní se režie ujal Angličan Apted.

Úterní premiéra byla zároveň charitativním představením organizace Cinema and Television Benevolent Fund (CTBF). Alžběta II. nebo některý člen královské rodiny se pravidelně každý rok účastní takzvaného královského představení, obvykle premiéry, jejíž výtěžek jde CTBF.

V českých kinech se Letopisy Narnie: Plavba Jitřního poutníka objeví 9.prosince.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!