Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Nové vydání Hitlerova spisu Mein Kampf vyjde v roce 2016, píše Zeit

Kultura

  7:00
PRAHA - Ústav pro soudobé dějiny v Mnichově chce na začátku ledna 2016 vydat své komentované vydání Hitlerovy knihy Mein Kampf. I přes veškeré překážky.

Mein Kampf jako japonský komiks foto: Lidové noviny

Hitler spáchal sebevraždu na sklonku války 30. dubna 1945, a tudíž autorská práva (trvající 70 let) na jeho dílo zaniknou 30. dubna 2015.  Do té doby bude práva nadále držet Bavorsko, které dosud blokovalo pokusy o nové vydání.

Nové vydání, o němž informuje německý server Zeit.de, má obsahovat kolem dvou tisíc stran, a proto bude rozděleno na dva díly, řekl zastupující ředitel ústavu Magnus Brechtken. 780 stran vyplní originální text, zbytek knihy spolutvoří až 5 tisíc vědeckých komentářů, úvodní slovo a rejstřík. Příprava vydání běží už několik let a právě se nachází v závěrečné fázi. 

V roce 2012 Bavorsko oznámilo, že komentované vydání podpoří půl milionem euro. Po návštěvě Izraele si to ale premiér Horst Seehofer (CSU) rozmyslel. 

„Mohu vás ujistit, že se ta kniha bude prodávat jako senzace,“ prohlásil německý historik Horst Möller.

V létě minulého roku ministři spravedlnosti spolkových zemí rozhodli, že v Německu zůstane i po vypršení autorských práv zakázáno vydávat knihu Mein Kampf nekomentovanou. Speciální zákon se kvůli tomu ale nechystá, postačí dosavadní zákon o „popuzování lidu“ (§ 130 Volksverhetzung), který míří na kohokoli, kdo by jakýmkoli způsobem narušoval společenský mír.  

Co se týče komentovaných vydání a dlouholeté práce mnichovského ústavu, nemluví ministři spravedlnosti jednoznačně. Pokud se vědecky komentované vydání jasně vymezí vůči obsahu knihy, pak by bylo zveřejnění možné. 

„To, co vydáváme, je anti-Hitlerův spis,“ cituje Zeit šéfa ústavu Andrease Wirschinga, který zazněl již v předchozích letech.

Přeživším holokaustu se nicméně jen těžko vysvětluje, proč by se měl spis Mein Kampf v Německu znovu tisknout, připouští Wirsching. Zákaz kolem knihy však slouží k tomu, že kolem ní vzniká mystifikace, říká. 

Vydání knihy Mein Kampf v Čechách

V České republice publikoval v roce 2000 nekomentovaný překlad knihy Mein Kampf vydavatel Michal Zítko. Nejprve dostal za jeho vydání podmínku, pak byl ale trestu zproštěn. 

Bavorsko v roce 2010 u pražského soudu uspělo ve sporu s nakladatelstvím KMas.r.o., které muselo stáhnout z prodeje a znehodnotit veškeré výtisky komentovaných vydání knihy Adolfa Hitlera.

Zdroj: ČTK


Autor: