Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Ať žijí protinožci! Filmová cesta kolem světa v online premiéře zdarma

Kultura

  6:00
Jeden z nejvýznamnějších ruských i světových dokumentaristů dneška Viktor Kossakovsky přijíždí do Prahy osobně představit nový snímek, filmovou masterclass a online retrospektivu. Jeho nejnovější film Ať žijí protinožci!, který je originálním filmovým cestopisem, můžete na serveru Lidovky.cz vidět v české premiéře zdarma až do neděle 25. ledna.

Ať žijí protinožci!, režie Viktor Kossakovsky foto: DAFilms.c

Film nabízí divákům vizuálně působivou, poetickou cestu kolem světa po osmi zemských protipólech. Ty jsou ve snímku zastoupeny následujícími dvojicemi: Čína - Argentina, Chile - Rusko, Havaj - Botswana, Nový Zéland - Španělsko. Přelidněná Šanghaj nachází svůj protipól v lidupusté argentinské náhorní planině, zatímco havajské sopce polykající žhavou lávu sekunduje poklidný život v botswanské vesnici. Prostřednictvím dechberoucích obrazů postupně zjišťujeme, že v sobě tato zdánlivě vzdálená místa mohou ukrývat nečekané, humorné a místy až magické souvislosti...

Snímek Ať žijí protinožci! (2011) byl uveden na více než 60 světových filmových festivalech včetně festivalu v Benátkách, který zahajoval, a byl také nominován na hlavní evropskou filmovou cenu Prix Arte v kategorii nejlepší dokumentární film roku.

Česká distribuční premiéra snímku se odehraje v pátek 23. ledna od 20.30 hodin ve velkém sále kina Světozor. Společně se zástupci portálu DAFilms.cz ji uvede sám režisér, který po skončení projekce s diváky premiéry povede neformální diskuzi.

Portál DAFilms.cz filmovým fanouškům nabízí také první světovou online filmovou přehlídku, která nabídne celkem 6 autorových starších snímků. Nechybí mezi nimi průlomový dokument The Belovs z roku 1992, ani o pět lest novější film Wednesday 19. 07. 1961, který vynesl Kossakovskému cenu na filmovém festivalu v Edinburghu a Karlových Varech.

Filmová masterclass

Režisér Viktor Kossakovsky

Viktor Kossakovsky se při české návštěvě představí také v roli pedagoga. Široké veřejnosti nabídne v pátek 23. ledna od 18.00 hodin v malém sále kina Světozor filmovou masterclass. Během ní představí svoji filmovou tvorbu, z níž vybere důležité momenty, které okomentuje, a představí, jak o filmovém dokumentu přemýšlí nejenom z pozice režiséra, ale také z perspektivy scénáristy, kameramana a střihače. Dotkne se i specifického světa filmových festivalů, ve kterém jsou jeho filmy vysoce oceňovány a v němž je častým a vítaným hostem.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...