Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Novou předsedkyní FITES je Olga Sommerová

Kultura

  10:30
PRAHA - Dokumentaristka Olga Sommerová byla zvolena novou předsedkyní Českého filmového a televizního svazu.

Předsedkyně FITES Olga Sommerová foto: archiv LN - Jindřich Mynařík

Olga Sommerová dosud vykonávala funkci místopředsedkyně svazu. Novými místopředsedy se nyní stali režiséři Ivan Biel a Martin Vadas.

Olga Sommerová

Po absolvování katedry dokumentární tvorby pražské FAMU v roce 1977 působila nejprve jako redaktorka dokumentaristické redakce Československé televize. Poté se rozhodla pro svobodné povolání režisérky Krátkého filmu Praha. V roce 1991 se stala pedagožkou FAMU, záhy předsedkyní Akademického senátu FAMU a v roce 1994 vedoucí katedry dokumentární tvorby FAMU. V roce 1995 byla jmenována docentkou. Po osmi letech školu opustila, aby se mohla plně věnovat práci režisérky.

Podle člena výkonného výboru FITES Jakuba Boučka zvolila valná hromada minulý týden čestným předsedou dokumentaristu Martina Skybu. Výkonný výbor vedl až do poloviny roku 2011, kdy ze zdravotních důvodů přestal tuto funkci vykonávat.

Hlavní téma: mediální rady

Z diskuse členů FITES na valné hromadě vyplynulo také zásadní téma, kterému by se měl Filmový a televizní svaz do budoucna věnovat. Je jím změna volby rad veřejnoprávních médií, tedy České televize, Českého rozhlasu a České tiskové kanceláře, a volba Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

"Tyto volby jsou dlouhodobě spjaty s výraznými politickými tlaky. FITES spolu s partnerskou Asociací režisérů a scenáristů, Inventurou demokracie a PEN klubem v loňském roce usiloval o změnu, nastolení systému, který je běžný v evropských zemích," uvedl Bouček. FITES bude také podle něj diskutovat s ministerstvem kultury o profesních a morálních kritériích výběru členů rady fondu kinematografie a transparentnosti jejich rozhodování.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...