Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Nový E. T.? Spielberg opět čaruje. Jeho pohádka Obr Dobr okouzlila Cannes

Kultura

  6:00
O víkendu přivítal filmový festival v Cannes jednoho z nejslavnějších a neznámějších režisérů současnosti. Steven Spielberg se v Cannes neobjevil od roku 1974, kdy byl jeho film Sugarlandský expres zařazen do hlavní soutěže. Jeho letošní mimosoutěžní účast s filmem Obr Dobr (v originále The BFG, natočený podle románu Roalda Dahla) znamená velký návrat.

Mark Rylance a Ruby Barnhill ve filmu Obr Dobr. foto: Festival de Cannes

Steven Spielberg se zřejmě opět zapíše do dějin dětského filmu, jehož historii zásadně poznamenal svým ikonickým snímkem E. T. Mimozemšťan z roku 1982. Film, který tehdy posbíral čtyři Oscary (a na dalších pět byl nominován), okouzlil generace dětských i dospělých diváků po celém světě, dojatých postavičkou malého mimozemšťánka tesknícího po domově, kterému v návratu domů pomůžou děti.

Ruby Barnhillová ve filmu Obr Dobr.

Film Obr Dobr natočil Spielberg podle stejnojmenné knihy britského spisovatele Roalda Dahla (autor úspěšně zfilmovaných románů Karlík a továrna na čokoládu nebo Fantastický pan Lišák), vyprávějící o přátelství mladé londýnské školačky a tajemného Obra, který ji seznamuje s divy a nebezpečími Země obrů. Scénář pro film upravila Melissa Mathisonová, který se Spielbergem pracovala i na scénáři ke zmíněnému příběhu o E.T. a byla za něj nominována na Oscara. Právě Mathisonové, která zemřela loni v listopadu, Spielberg film věnoval.

Na ověřené spolupracovníky sázel Spielberg i v dalších profesích: za kamerou stál Polák Janusz Kaminski, který stojí režisérovi po boku pravidelně už od roku 1993, kdy se poprvé setkali u filmu Schindlerův seznam. Ještě o téměř dvacet let déle pracuje se Spielbergem dnes už legendární filmový skladatel John Williams.

Režisér Steven Spielberg (druhý zprava) s herci Rebeccou Hallovou (vlevo), Markem Rylancem a Ruby Barnhillovou.

Zahraniční kritiky hovoří o filmu vesměs v superlativech a kromě skvěle adaptovaného příběhu a svébytně stvořeného pohádkového světa vyzdvihují zejména výkon Marka Rylanceho v hlavní roli Obra Dobra. Známý britský herec spolupracoval se Spielbergem už na jeho předchozím filmu Most špiónů, za který získal Oscara a řadu dalších cen. The Telegraph mluví o Rylanceově „jiskrném mistrovství“, The Guardian o „typicky výrazném, excentrickém a svůdně hvězdném výkonu,“ bez kterého by film nebyl takový, jaký je. „Prostě mu věříte,“ píše Variety.

„Nezáleží na tom, jak fantastický je příběh, tahle nádherná Spielbergova adaptace umožňuje divákům všeho věku zamotat si hlavu jedním z nejméně pravděpodobných přátelství ve filmové historii,“ uvádí Variety.

Film kombinuje živé herce s digitální animací. „Spielbergova adaptace Dahlova románu je tak dobrá, jak jen může film dnešních dob být,“ komentuje to The Telegraph. „Jeho zásadní technologický výkon dokázal roztáhnout Rylanceovo lidské herectví do gigantických rozměrů, které překračují všechno, co jste dosud ve filmu viděli,“ píše The Telegraph.

Hlavní dětskou roli ve filmu hraje desetiletá Ruby Barnhill, pro kterou je to první filmová role. Do českých film vstoupí 30.června 2016.

Mark Rylance a Ruby Barnhill ve filmu Obr Dobr.
Mark Rylance a Ruby Barnhill ve filmu Obr Dobr.
Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...