Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Nový Lví král půjde za týden do kin. Obrazově i zvukově ohromující, prozrazují první reakce

Kultura

  9:00
První reakce na realisticky animovaný remake Lvího krále oceňují hudbu, věrnost originálu a zejména vizuální efekty: šťastlivci, kteří byli pozvaní na předpremiéru pro novináře a celebrity, nazývají animaci dechberoucím mistrovským dílem. Některé reakce nazývají pohádku dokonalou, vlažné kritiky se však přece jen dočkala: některým vadí, že realisticky ztvárněná zvířata nemohou mimikou dostatečně vyjadřovat emoce.

Záběry z nového animovaného snímku Lví král (2019). foto: Disney via ČTK/AP

„Lví král mění svět vizuálních efektů. Je ohromující ve všech směrech. Muzika je skvělá, stejně tak i výkony dabérů. Film vyvolává velké emoce,“ napsal na Twitter ve své první reakci novinář a kritik Erik Davis. I další recenzenti, jejichž reakce sesbíral server ScreenRant, jsou nadšení. „Už jsem se účastnil mnoha světových premiér, ale nevím, jestli se po některé z nich tleskalo víc než na Lvím králi,“ uvedl televizní producent Steven Weintraub a dodal, že snímek podle jeho názoru vydělá „tak moc peněz“.

10.července 2019 v 06:00, příspěvek archivován: 12.července 2019 v 09:07

VIDEO: #TheLionKing is visually immaculate & a game-changer for visual effects. It?s absolutely stunning in every way. The music shines (Glover & Beyonc? take it to another level), the performances are great (Timon, Pumbaa & Scar steal many scen

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

#TheLionKing is visually immaculate & a game-changer for visual effects. It’s absolutely stunning in every way. The music shines (Glover & Beyoncé take it to another level), the performances are great (Timon, Pumbaa & Scar steal many scenes) & the emotions run HIGH. Truly great https://t.co/lPH9Oo4ybb

Nejvíce diváci předpremiéry shodně oceňovali výkony herců, kteří dali pohádkovým zvířatům hlasy. Podle názoru recenzentů je navíc téměř neuvěřitelné, že Lví král není hraným filmem, ale „jen“ realistickou animací. „Je to dechberoucí obrazový úspěch. Nemůžu ani uvěřit, že tohle je počítačová animace,“ napsal na Twitter novinář Peter Sciretta.

Simba se vrací. Nová, počítačem animovaná verze Lvího krále se představuje s první ukázkou

Převážně kladné reakce sklízí soundtrack, na němž se podílela Beyoncé, Donald Glover a znovu i Elton John, který pro remake ve spolupráci s Timem Ricem nazpíval novou píseň Never Too Late. Populární písně doplňují orchestrální kousky věhlasného skladatele filmové hudby Hanse Zimmera. „Některé aranže písní a choreografie nefungují tak dobře jako v originále. Pořád je to ale moc zábavný kousek,“ míní novinář Chris E. Hayner.

Lvi nemohou vyjadřovat emoce

Za původní verzí ta nová údajně pokulhává v mimice hlavních postav. Ty jsou sice roztomilé a realistické, ale právě to prý způsobuje nedostatečně čitelné emoční reakce. „Skuteční lvi nevyjadřují emoce tak, jako mohou ti pohádkoví - a jak je vyjadřovali v původní verzi filmu,“ napsal ve své recenzi server The Verge.

„Lví král poukazuje na limity snahy zobrazit lidské emoce ve tvářích fotorealistických zvířat,“ doplnila na Twitteru novinářka Alisha Grauso. Jedním dechem ale vizuální stránku filmu ocenila.

10.července 2019 v 06:10, příspěvek archivován: 12.července 2019 v 10:02

#TheLionKing is a landmark *visual* experience. I’ve never seen anything like it, and I think it’s going to change how we look at movies forever. As an *emotional* experience, though…I’ll put it this way: It turns out lions can’t really emote.

Zatímco recenzenti většinou oceňují, že se remake drží originálu, server The Verge se ve světle toho zamýšlí, zda je vůbec potřeba, aby nový Lví král vznikl. „Příběh je stejný, jako vždycky byl,“ napsal The Verge. „Popkultura si nežádala, aby předělaná verze vznikala. Je těžké pochopit důvody toho, že film vůbec vznikl, samozřejmě kromě předpokládaného velkého výdělku,“ kritizuje The Verge.

Čeští diváci se budou moct o kvalitách nového Lvího krále přesvědčit od čtvrtku 18. července, kdy se snímek režiséra Jona Favreaua představí v kinech. 

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...