Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Nový Najponk: Pýcha i něha jazzového táty

Kultura

  6:03
Pianista Najponk věnoval sólové album A Child Is Born nedávno narozenému synkovi. Radostí inspirovaná hudba ovšem dokáže zaujmout široké publikum.

Najponk foto: Antonín Kratochvil

Název nového alba pianisty Najponka (vlastním jménem Jan Knop) by snadno mohl evokovat kolekci svátečních melodií. Vždyť titulní kompozice A Child Is Born (1969) legendárního jazzového trumpetisty Thada Jonese byla často zařazována mezi tituly s vánoční tematikou, třeba v podání Kennyho Burrella nebo Geri Allenové. Přestože autor skladbu původně napsal pro svého potomka a neměla žádný náboženský podtext. Také Najponk připsal nahrávku synkovi Benjaminovi. Což ovšem nebrání nám ostatním, abychom si neužili sváteční atmosféru hudby.

Najponk se cítí stejně dobře ve formátu jazzového tria i jako sólista. Stačí připomenout zdařilé klavírní desky Going It Alone (1999), Just About Love (2001) a Just For My Friends (2009). Vzhledem k dedikaci působí logicky, že tentokrát zvolil právě formu sólového recitálu, hluboce osobního a intimního, s převahou lyrických nálad a balad.

Právě v rozvolněných tempech a bez rámce rytmiky ovšem musíme o to víc obdivovat Najponkův proslulý timing: frázování a načasování úhozů, hybnost, odpich a tah hry. Ani v procítěných, na blues založených meditacích pianista nebloudí. Přesně ví, jak vyvážit a rozvrhnout hudební téma, kam směřovat. Neulítává do neurčita (byť i to může být přínosnou tvůrčí metodou, ne však pro Najponka). Okouzluje konkrétností. Ukolébavka i muzikál Právě pianistovo kultivované sebevědomí spojené s muzikantskou sebekázní ukazuje, jak dobře Najponk dokázal proměnit záměrný jazzový konzervatismus „bez zbytečných avantgardních experimentů“ (jak se píše na jeho webových stránkách) v klad. Pýcha zmíněná v titulku recenze nepředstavuje vlastnost negativní. Krom přirozené pýchy otce může Najponk právem cítit hrdost na hráčskou erudici.

Repertoár vybíral Najponk z různorodých zdrojů. Pochopitelně zůstává svrchovaným interpretem jazzových standardů, tentokrát s gustem uchopil například Straight, No Chaser od Thelonia Monka, původně countryový evergreen Jimmieho Davise You Are My Sunshine nebo muzikálovou melodii Cole Portera Just One Of Those Things. Sáhl ovšem i po Caminhos Cruzados, o něco „méně“ hrané skladbě (tedy alespoň ve srovnání s provařenými majstrštyky) spolutvůrce bossa novy A. C. Jobima.

Najponk na novém albu sáhl také po repertoáru současných autorů jako Pat Metheny, od kterého převzal Question And Answer. Aaby toho nebylo málo, zaranžoval si například Eleanor Rigby od Beatles. Najponk se také stále více sám „rozepisuje“, tentokrát se mu urodily rovnou čtyři autorské kusy.

Nápadité a dobře zapadající do celku. Blues for Benjamin potěší hravostí i rytmickou důrazností, zatímco volnější Another Blues For Benjamino naplňuje představy o bluesové nostalgii. Waltz For Platka nabídne výrazný melodický motiv a Blues For Bix zase živější tempo.

Najponk: A Child Is Born

Animal Music, 2014

Celkový čas: 49:05

Najponk: A Child Is Born

Najponk

Pojítkem různorodého materiálu se přitom stala, vedle Najponkova virtuózního přednesu, také čitelnost, sdělnost a posluchačská přístupnost. Album A Child Is Born dokáže uspokojit tradičněji zaměřené jazzové fajnšmekry a zároveň ukolébat synka, i když by byla škoda brát hudbu jako pouhou příjemnou klavírní kulisu.

Najponkova současná plodnost se pianovým albem nevyčerpala. K vydání se chystá další titul, tentokrát točený opět v triu. Navíc triu hvězdně obsazeném. Jan Knop si zopakuje spolupráci s jedním z nejslavnějších Čechoameričanů, kontrabasistou Georgem Mrazem, s nímž vydal desku Night Lights (2009). A také s anglickým bubeníkem Mattem Fishwickem, který zase s Najponkem účinkoval na nahrávce The Real Deal (2012). Kombinace prověřeného a zároveň nového, tedy spojení tří virtuosů do jednoho celku, slibuje hodně.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...