Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

O Českého lva se bude ucházet rekordních 34 filmů

Kultura

  8:30
PRAHA - Česká filmová a televizní akademie (ČFTA), jež stojí za udílením tuzemských výročních cen Český lev, na včerejší tiskové konferenci oznámila podrobnosti týkající se nadcházejícího ceremoniálu.

Nominační večer proběhne již tuto sobotu od osmé hodiny večerní v kině Lucerna. Moderovat jej bude herec a muzikant Jan Budař. Ten již nahrál znělku v podobě písně s textem "ať žije český film, ať žije český lev", která v tradici udílení cen operuje na hranici záměrné trapnosti.

Hlavní ceremoniál se chystá na sobotu 6. března, konat se bude v hlavním sále Lucerny. Oba večery bude v přímém přenosu přenášet Česká televize.

Tématem večera budou české filmové dvojice
Udílení bude moderovat dvojice Bolek Polívka a Karel Roden. Výběr ředitel ČFTA Petr Vachler vysvětlil záměrem spojit síly extroverta s introvertem. Tématem letošního slavnostního večera se mají stát české filmové dvojice, loni jím byly dvojice rodičů a dětí.

Za rok 2009 se může o Českého lva ucházet rekordních 34 tuzemských filmů a koprodukcí. Pravidlo, že alespoň pětina peněz musí pocházet z českých zdrojů, bylo letos rozšířeno o to, že alespoň jednu z hlavních profesí na filmu musel zastat Čech nebo Češka. Nominovatelnými jsou tak například i filmy Pokoj v duši ze slovenského Horehroní, italský Případ nevěrné Kláry podle románu Michala Viewegha či slovensko-polsko-český velkofilm Jánošík.

Po sedmi letech se nebude udělovat cena Sazky za nejlepší dosud nerealizovaný scénář, neboť společnost od partnerské spolupráce s Českým lvem odstoupila. Novinkou je naopak kategorie hláška roku: podle Vachlera by se mělo do jakési síně slávy nejvtipnějších výroků z českého filmu každoročně dostat dvacet "hlášek".

Některé z nominací byly oznámeny už na tiskovce. Patří mezi ně například nejlepší plakát, cena filmové kritiky či cena portálu kinobox.cz. Podle očekávání jim vévodily tituly 3 sezony v pekle a Protektor. Výběr z nominovaných filmů nabídne od 25. února minifestival Dny českého lva v síti kin Palace Cinemas.