Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

O Štýrského je zájem. Obraz Bez názvu - Déšť se prodal za 7,8 milionu

Kultura

  20:21
PRAHA - Obraz Jindřicha Štyrského Bez názvu se prodal v nedělní aukci v Praze za 7,8 milionu korun bez aukční provize. Dílo z roku 1927, které bylo při posmrtné výstavě pojmenováno Déšť, mělo vyvolávací cenu 7,5 milionu. Aukční síň European Arts dnes nabídla dražitelům 267 položek, celkem se prodala díla za 40 milionů korun.

Jindřich Štyrský: Bez názvu (Déšť), 10 000 000 – 14 000 000 Kč foto: Reprofoto

Picasso za 3,5 miliardy. Slavné plátno Alžírská žena jde do aukce

Štyrský úzce spolupracoval s Marií Černínovou, známou spíše pod pseudonymem Toyen. „Dílo Déšť patří k nejpůvabnějším Štyrského obrazům z arteficielistického období. Artificielismus byl vlastní umělecký směr, jenž Štyrský a Toyen v Paříži několik let soustavně promýšleli a výstavně prosazovali. Je nejdůležitějším vkladem české meziválečné avantgardy do evropského malířství, který byl před několika lety uznán na mezinárodních výstavách jako jeden z jejích nejoriginálnějších přínosů,“ uvedla aukční síň.

O Štýského je zájem

Štyrský patří k umělcům, o jejichž díla mají čeští i zahraniční kupci na aukcích velký zájem. Jeho obrazy se v minulosti prodaly i za více než deset milionů korun, například obraz Maldoror v roce 2009 dosáhl ceny 11 milionů. Rekord českých aukcí drží obraz Františka Kupky Tvar modré, který se prodal za téměř 56 milionů korun bez aukční přirážky.

Druhým nejdražším obrazem dnešní aukce se stal olej Otakara Kubína L’adolescent mourant (Umírající mladík) z roku 1921. Z vyvolávací ceny 3,9 milionu vystoupal až na 4,9 milionu Kč. U obrazu francouzského malíře Francise Picabii Rybáři, Moret na břehu Loing z roku 1908 se cena dostala z 3,5 na 4,25 milionu korun. Zájem byl také o drobný obraz Václava Špály Zátiší s pohárem a gramofonovými deskami z roku 1931, který se začal dražit na ceně 1,1 milionu, nakonec se prodal za 1,65 milionu Kč.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!