Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

O Masarykovi zatím není hraný film. Teď možná vzniknou dva

Kultura

  11:00
PRAHA - Masarykova obrana křivě obviněného Leopolda Hilsnera je námětem jednoho z filmů, který by mohl připomenou osobnost prvního československého prezidenta.

Dobová pohlednice z místa vraždy Anežky Hrůzové foto: Reprofoto

Příběh nevyjasněné vraždy Anežky Hrůzové a následného nespravedlivého obvinění a odsouzení židovského mladíka Leopolda Hilsnera má být základem filmu s pracovním názevm Rituál. Jeho scénář připravují Tomáš Bojar, Šimon Špidla a Ondřej Gabriel, tvůrci podepsaní například pod filmy Bába, Česká RAPublika, Dva nula či Mrtvá trať.

Tzv. hilsneriáda rozdělila český národ podobně jako Dreyfusova aféra Francii a Masarykovi, který se angažoval ve prospěch obžalovaného, vynesla hlubokou nenávist prakticky všech vrstev české společnosti. Nenávist tehdy přerostla i ve fyzické napadání Masarykovy rodiny a málem ho přinutila opustit vlast.

„Tenkrát na přelomu století se objevila skupina odvážných lidí, kteří šli do zdánlivě prohraného střetu i za cenu dnes nepředstavitelného osobního rizika. Možná kdyby takoví existovali i dnes, připravovali bychom film o nich,“ tvrdí tvůrci.

Susan Sarandonová jako první dáma Československa?

Příští rok by se měl začít natáčet také první hraný film o manželce prezidenta Tomáše Garigua Masaryka Charlottě. Scénář k filmu z pera Drahoslava a Jana Makovičkových získal vloni první cenu filmové nadace RWE na karlovarském filmovém festivalu.

Děj filmu se má odehrávat v letech 1913 až 1919. Vylíčí osudy Američanky z Brooklynu, která se vdá do daleké země za oceán a posléze se zde stane první dámou nově vzniklé republiky. Hlavní roli v mezinárodním koprodukčním projektu by měla dostat "velká americká filmová hvězda". "Máme vytypované některé osobnosti, například Susan Sarandonovou, Jane Fondovou, Glenn Closeovou nebo Diane Keatonovou. Bude záležet na dalším jednání," řekl zástupce produkce František Formánek.

Susan Sarandonová na letošním festivalu v Karlových Varech

O natáčení snímku jednala produkce zatím s režisérem Hynkem Bočanem, který ale od projektu odstoupil kvůli zdravotním problémům. "Nyní hledáme náhradu, a to i mezi americkými režiséry," uvedl Formánek. Dokud nebude podepsána dohoda s režisérem, nebude možné zveřejnit ani konkrétní jména hlavních herců, dodal. Nicméně předpokládá, že roli rakouského úředníka by měl dostat herec z Rakouska a postavu Naděždy Kramářové, manželky prvního československého premiéra Karla Kramáře, by měla hrát ruská herečka.

"Jinak počítáme zejména s českými herci. Neumím si představit T.G.M hraného cizím herce," uvedl Formánek. Za kameru se pravděpodobně postaví František Antonín Brabec. Exteriéry filmu vytvoří Praha, Vídeň, New York a Brooklyn.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!