Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

O Oscara bude bojovat Palachův příběh. Musí ho schválit Američané

Kultura

  12:14
PRAHA - Drama Hořící keř režisérky Agnieszky Holland vybrala Česká filmová a televizní akademie jako českého kandidáta pro boj o nadcházející Oscary. Protože byl ale původně natočen jako televizní seriál, bude film ještě posuzovat komise Americké filmové akademie pro cizojazyčné filmy.

Minisérie Agnieszky Hollandové Hořící keř foto: HBO

Film o hrdinském činu studenta Jana Palacha, který se v lednu 1969 upálil na protest proti okupaci Československa, vznikl podle scénáře Štěpána Hulíka v produkci HBO Europe a nutprodukce. V hlasování českých akademiků zvítězil Hořící keř mezi 35 českými filmy drtivou většinou. Na dalších místech se v hlasování umístily filmy Donšajni Jiřího Menzela a Líbánky Jana Hřebejka. Nominace na Oscary budou vyhlášeny 16. ledna příštího roku, sošky vítězným filmům budou předány 2. března 2014.

Rozhovor s autorem filmu Štěpánem Hulíkem

Poprvé v historii je za Českou republiku vyslán do oscarového klání film, jehož režisér není českého původu. Trojnásobná držitelka nominace na Oscara, polská režisérka Agnieszka Holland, má ale k důležitému okamžiku české historie blízký vztah, protože v době okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy studovala na pražské FAMU.

Příběh srozumitelený pro všechny

"Je velmi těžké dotknout se pravdy o blízké minulosti. Jsem vděčná, že jsem se prostřednictvím filmu o Janu Palachovi a Dagmar Burešové mohla vyrovnat s podstatnou událostí, jež je spojena s mou generací," říká Agnieszka Holland. "Po uvedení Hořícího keře na mnoha festivalech se ukazuje se, že film je srozumitelný i pro ty, kteří nemají s komunistickým režimem vlastní zkušenost," dodává režisérka.

Schválí nominaci Americká akademie?

Zda bude Hořící keř schálen pro nominační výběr, záleží ještě na posouzení Americké filmové akademie pro cizojazyčné filmy. Snímek totiž původně vznikl jako třídílná televizní série pro televizní stanici HBO a jeho zkrácená filmová verze měla v českých kinech premiéru v září letošního roku. Akademi musí proto potvrdit, že film splňuje požadované podmínky. Americká filmová akademie u jednotlivých případů předem nevydává rozhodnutí, zda film splňuje podmínky dané kategorie, její zástupci však potvrdili, že v případě zamítavého rozhodnutí komise by za Českou republiku mohl být nominován film, který se umístil jako druhý v pořadí. V takovém případě by ještě měli šanci Menzelovy Donšajni.

Mohlo by vás zajímat:

Soška Oscara putovala naposledy do Čech v roce 1997 za film Kolja, mezi pět nominovaných filmů se český film naposledy probojoval v roce 2004 díky snímku Želary. Na posledním udílení cen si Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film odnesl rakouský režisér Michael Haneke za snímek Láska.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!