Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

O svátcích s televizí neobcovat. Hrozí znechucení z nových pohádek i provařených archivů

Kultura

  13:18
Televizní program o svátcích vánočních i novoročních je kapitola sama pro sebe. Jen ten největší pošetilec ignorující celoroční stav tohoto média by od něj čekal něco výjimečného. Zvlášť nesmyslné se pak jeví naříkání nad sterilním výprodejem, jenž se nazývá silvestrovská zábava a probíhá na všech bojových frontách – veřejnoprávních i komerčních. Ten, kdo se v posledním dni v roce spoléhá na to, že jej bude bavit televize, je zjevně osobou psychicky labilní, která žije ve vybájeném světě.

Jaromír Hanzík a Veronika Freimanová v pohádce Korunní princ. foto: Pavla Černá

Komerční stanice nechť činí, jak jim libo, a ať klidně všechny najednou dávají Sám doma a Brožová s Cibulkou ať u nich celý den neslezou z obrazovky. Proč se ale veřejnoprávní Česká televize na čtrnáct dní proměňuje ve stanici pro pamětníky a vysílá tu nejotřískanější produkci ze 70. a 80. let, lze pochopit jen stěží. Tenhle model ČT sice provozuje už dávno, ale o svátcích přitvrzuje měrou, kterou vydrží jen nejotrlejší „bedniči“.

Stačí, že jedna z postav zamumlá cosi o Vánocích nebo se děj této doby jakkoliv dotkne, a hned kus putuje na obrazovku. Všechny ty Chobotnice z druhého patra, Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny, Bohoušové a jejich příšerná pokračování a spousta dalších inscenací vydolovaných z archivu, kde měly již navždy zůstat, opravdu nikoho neuchvátí. Ba už i ty Pelíšky lezou divákům krkem.

Orgie pohádek - ale pro koho?

Další umanutostí televizní dramaturgie jsou pohádky. Jede se ve velkém, po celé vánoční svátky až do nového roku se prakticky nevysílá nic jiného. A to ani v prime timu podle vzoru: opakování je matka moudrosti. Zdali si někdo v té naší veřejnoprávní vůbec položí otázku, pro jakou cílovou skupinu je takový program interesantní? Každopádně si televize pochvaluje, jak to má geniálně vymyšlené, prý je to naše, česká, specialita a –považte – jsou i takové hanebné země, v kterých se pohádky v televizi ani nevysílají, ani netočí. Aniž bychom si dělali iluze o zahraničních televizních stanicích, takový zavilý postoj může být pro diváka docela úleva.

Divák si pak z takového maratonu hlavně odnese zjištění, že kvalitní televizní pohádka je vymírající žánr a že páni scenáristé v touze po inovaci fabulují nesmysly, děj do nekonečna natahují a přidávají postavy, které nikdo nechápe. Dohromady pak klasický žánr pěkně przní. Režijně také žádná sláva, jede se podle obvyklých klišé, atraktivitu prostředí zajistí zahnízdění televizního štábu v památkovém objektu, případně se najde příslušně tajemná a romantická kotlina, nejlépe nějaké to skalní město od Kokořína až po Adršpach. A herectvo se coby pohádkové postavy pitvoří a skřehotá, což je mustr, který kdysi zavedl Zdeněk Troška a pořád se ho všichni drží.

Aby se neřeklo, vrhne se mezi pohádkové orgie jeden až dva filmy, které televize koprodukovala a už byly dostatečně protaženy distribucí. Prodávají se jako televizní premiéry, za něž má být divák patřičně vděčný. A to on tedy je, protože po předchozím výprodeji mu stačí málo. Ale úplně ze všeho nejlepší je s televizí o svátcích neobcovat, protože pak není nutné zabývat se úrovní jejího programu.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...