Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

O světě bez pravidel a tatíčkovi, který ne a ne umřít. DISK uvádí Bratry Karamazovy

Inscenace divadla DISK Bratři Karamazovi. foto: Matěj Kos

PRAHA - Pražské divadlo DISK, v němž vystupují studenti DAMU, uvedlo po více než deseti letech zpracování slavného románu F. M. Dostojevského Bratři Karamazovi. Inscenace původně vznikla jako bakalářská klauzura.
  18:00

Chystá se pokračování Kanibalek či Husitská trilogie. Městská divadla pražská zvou na nové inscenace

„Náš záměr byl vzít Dostojevského a konfrontovat sami sebe s tématy, o nichž píše. Nevytváříme nějakou zcela novou, jedinečnou a bombastickou interpretaci Dostojevského myšlenek – pokusili jsme se během zkoušení objevit to, co mohou jeho myšlenky probudit v dnešním člověku,” uvedla režisérka Aminata Keita.

Inscenace zavede diváky do ruského města devatenáctého století, které řeší vraždu bohatého kupce. Hlavním podezřelým se stává syn zavražděného. Inscenace postupně odhaluje složité rodinné vztahy i chamtivou a krutou povahu otce Karamazova.

Studenti se rozhodli pro adaptovanou dramatizaci Evadla Schorma.

Inscenace divadla DISK Bratři Karamazovi.

„Evald Schorm psal svou dramatizaci pro Divadlo Na zábradlí, což je relativně malý prostor, ve kterém jeho filmové vyprávění působí velmi silně. Je to jeden z důvodů, proč si jeho adaptaci vybírají menší divadla s jednoznačným zaměřením na herectví – jako Dejvické Divadlo v roce 2000, Činoherní klub před pěti lety, nebo my dnes,“ okomentoval výběr dramaturg Jaroslav Jurečka. 

Inscenace divadla DISK Bratři Karamazovi.

Divadlo DISK je klasické repertoárové divadlo, jehož stálý soubor tvoří studenti absolventského ročníku Katedry činoherního divadla. Své projekty zde ovšem prezentují i studenti Katedry alternativního a loutkového divadla.

Bratři Karamazovi jsou čtvrtou a poslední absolventskou inscenací činoherního hereckého souboru, který momentálně kromě divadla DISK působí také v Divadle Kolowrat pod názvem Činohra 16-20.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!