Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Obama v muzikálu. Střihne si duet s Hillary Clintonovou

Kultura

  11:28
FRANKFURT NAD MOHANEM - Přes veškeré zprávy o poklesu veřejných sympatií k americkému prezidentovi Baracku Obamovi je vlna entuziasmu spojená s jeho osobností stále silná. Alespoň v hesenském Frankfurtu nad Mohanem, kde se na tuto neděli chystá premiéra muzikálu inspirovaného hlavním heslem Obamovy předvolební kampaně - Yes, we can! (Ano, my můžeme!).

Německý muzikálový "Obama" a "Michelle". foto: ČTK/AP

Neobvyklé hudební představení, jež dává v písních prostor nejen postavám Baracka Obamy a jeho manželky Michelle, ale ku příkladu také charakterům republikánských soupeřů z předvolebního klání Johnu McCainovi či Sarah Palinové, nese název příhodný pro atmosféru, jaká zvolení prvního prezidenta s tmavou pletí v historii USA provázela. Němečtí muzikáloví tvůrci jej nazvali Hope neboli Naděje.

Na třicet zpěváků, herců a tanečníků vystoupí s jedinečným muzikálovým příběhem ve známé frankfurtské koncertní síni Jahrhunderthalle, přičemž budou střídat německý jazyk s anglickým. Podle listu Frankfurter Magazin totiž mnohé písně přímo citují z Obamových politických projevů, jež přednesl během své loňské prezidentské kampaně. Kromě politicky laděných textů však z úst Obamova protagonisty zazní i milostné balady s věnováním manželce Michelle a dojde i na duet s představitelkou Obamovy kolegyně z řad amerických demokratů, bývalé první dámy a nynější ministryně zahraničí Hillary Clintonové.

Německý muzikálový

Obamův příběh je v muzikálovém podání nahlížen optikou několika mladých přátel, kteří spolu sdílí byt. Jimi je Obamova osobnost opěvována v souvislosti s "nadějí na změnu a víru v lepší budoucnost", které byly tak charakteristické pro jeho předvolební kampaň.

"Příběh začíná už před dvaceti lety, kdy Obama ještě působil v Chicagu, a vrcholí prezidentskou kampaní," řekl britskému listu The Dialy Telegraph Jimmie Wilson, jenž má v muzikálu hlavní roli. Uvedl také, že většina herců jsou -stejně jako on - Američané.

Muzikálový producent Fritz Rau předpovídá kousku o Obamovi budoucnost na zahraničních pódiích. Po několika reprízách v Německu má být vyvezen do USA.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!