Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Občan Kane už není filmem bez poskvrnky. Sesadila jej znovuobjevená osmdesát let stará recenze

Snímek Občan Kane. foto: Reprofoto

LOS ANGELES - Kultovní film režiséra Orsona Wellese z roku 1941 měl na agregátním serveru Rotten Tomatoes hodnocení vždy dokonalých 100 %. Nově objevená recenze z doby premiéry filmu ale hodnocení snížila. Nejlepším filmem se tak stala dětská pohádka Paddington 2.
  16:30

Občan Kane (Citizen Kane) je vnímaný za jeden z vrcholů světové kinematografie. Snímek Orsona Wellese pojednává o  fiktivním mediálním magnátu Charlesovi Fosteru Kaneovi a jeho cestě ke slávě i následnému úpadku. 

Snímek měl 100% hodnocení i na agregátním serveru Rotten Tomatoes. Nově objevená kritika filmu vytištěná v deníku The Chicago Tribune 7. května 1941 ale skóre snímku srazila o celé jedno procento. 

Kritička podepsaná jako Mae Tineeová snímek nazývá propadákem a podotýká, že ze stylizovaného vzhledu filmu diváka tak akorát mrazí v zádech. „Je to zajímavé. Je to bizarní. Určitě se to hodí do muzea,“ píše se v recenzi. 

Dobová recenze se na Rotten Tomatoes dostala v rámci jeho dlouho ohlašovaného spuštění služby Rotten Tomatoes Archive, kdy server čerpá i z archivních novinových článků a recenzí. 

Mae Tineeová tak nevědomky po osmdesáti letech zničila perfektní skóre jednoho z nejslavnějších filmů všech dob.