Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Obejmi svého devianta, zvou kvůli Hájkovi umělci

Kultura

  17:35
PRAHA - Měla to být obyčejná akce, která by pomohla překonat bariéru mezi heterosexuály a transsexuály. Nedávné výroky prezidentského vicekancléře Petra Hájka ale aktéry projektu "Obejmi queer člověka" přiměla přejmenovat akci na "Obejmi devianta" (Hug a Deviant).

Umělci Drag Addicts. foto: http://dragaddicts.homestead.com

Hájek označil homosexuály v souvislosti s blížícím se festivalem tolerance Prague Pride za "deviantní spoluobčany" a karneval za nátlakovou akci a politickou demonstraci pokřiveného hodnotového světa.

ČTĚTE VÍCE:

Na tyto výroky zareagovali dva performeři-transsexuálové, kteří chtějí bourat mýty panující o jejich menšině. Naplánovali na 11. srpna od 16 hodin akci založenou na tom, že budou nabízet objetí těm, kteří o něj projeví zájem.

KDO JE QUEER?

Jako "queer" se označují lidé, kteří se vymykají běžným normám lidské sexuality (heterosexualita, monogamie apod.).

Název akce se ale v reakci na Hájka rozhodli změnit. "Měla to být klidná akce, kterou jsme chtěli ukázat, že jsme prostě součástí společnosti. Ovšem teď můžeme poděkovat prezidentovi a jeho kancléři, protože se kolem celé Prague Pride rozpoutala diskuse, kterou jsme nečekali. Na základě výroků prezidenta Klause jsme se rozhodli že naší akci přejmenujeme. " komentoval pro LN performer Maty Dio z Drag Addicts.

Z "Obejmi queer člověka" vznikla akce "Obejmi devianta"

Jeho kolega Danny k tomu řekl: "Nemáme důvod se schovávat, právě proto jsme si řekli, že uděláme tuhle akci. Doufáme, že se zapojí i další lidé nejen z queer komunity. Chtěl bych ukázat, že člověka nelze posuzovat podle toho, jakou má sexuální a genderovou orientaci," uvedl Danny a dodal:

DO DISKUZE SE VKLÁDÁ ČÍM DÁL VÍC LIDÍ:

"Tahle akce je o tom, "nebát se" obejmout transsexuála, protože tě nenakazí, neznásilní. Poznáte nás snadno, každý z nás bude mít ceduli s nápisem "Obejmi devianta" nebo "Objetí zdarma", půjdeme od klubu Roxy NoD ke Staroměstskému náměstí. Kdo bude mít chuť a náladu může se s námi obejmout."