Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Obraz Dívka od Antonína Procházky se vydražil za 7,1 milionu

Kultura

  18:34
PRAHA - Tři obrazy v nedělní aukci v pražském Topičově salonu přesáhly včetně dražební přirážky cenu čtyři miliony korun. Vůbec nejvíc byl kupec ochoten zaplatit za olej Dívka od Antonína Procházky, považovaný za ojedinělou ukázku takzvaného orfického kubismu. Dílo z roku 1913 se z vyvolávací ceny 2,8 milionu korun dostalo na 7,1 milionu.
Aukce - ilustrační foto

Aukce - ilustrační foto foto: Lidové noviny

Za víc než čtyři miliony se prodaly také obrazy Františka Foltýna a Jana Zrzavého. Řekl to Jiří Rybář z pořadatelské společnosti 1. Art Consulting Praha.

Na 4,5 milionu korun se vyšplhala cena za Foltýnův olej Abstraktní kompozice, nabízený za 2,8 milionu. Ještě o 60.000 korun víc než za Foltýna zájemce zaplatí za Zrzavého Dámu v Kloboučku, jejíž cena začínala na 2,4 milionu. Foltýn, který patří spolu s Františkem Kupkou k nejvýznamnějším českým malířům nefigurativního zaměření, obraz namaloval v roce 1928. Zrzavého dílo na plátně kašírovaném na lepence pochází z přelomu 30. a 40. let minulého století.

Milionovou cenu v nedělní aukci přesáhlo i další Procházkovo dílo, akvarel Kubistická hlava. Zhruba 1,1 milionu kupec zaplatí ještě za Surrealistickou kompozici od Františka Janouška, která tak vyvolávací cenu víc než zdvojnásobila, a také za akryl Duch a hmota (Mnichovský přízrak) od Jana Merty nabídnutý za 750.000 korun. Téměř trojnásobku vyvolávací ceny dosáhl akvarel Koupající se ženy, namalovaný v roce 1918 Alfredem Justitzem. Prodal se za víc než milion korun.

Na mnohonásobky původních cen se dostaly plastiky Olbrama Zoubka a krtečkovské kresby Zdeňka Milera, uvedl Rybář. Kupkova kresba uhlem Spánek, nabídnutá za 700.000 korun, se neprodala.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...