Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Obraz od Winstona Churchilla zbořil aukční rekord. Patřil i Angelině Jolieové

Obraz Věž mešity Kutubíja od Winstona Churchilla. foto: Christie´s

LONDÝN - Obraz namalovaný bývalým britským ministerským předsedou se v aukci vydražil za 11,5 milionů dolarů (zhruba 250 milionů korun). Jde o Churchillův aukční rekord. Plátno se známou marockou mešitou vlastnili prezident Roosevelt nebo herečka Angelina Jolieová.
  16:30

Obraz Věž mešity Kutubíja je plný teplých barev a márrakešské poetiky, Churchillova oblíbeného objektu na malování. Objekt do aukce dala ze své sbírky přímo Angelina Jolieová. 

Boris Johnson: Faktor Churchill
Winston S. Churchill.

„Churchill Marrákeš poprvé navštívil v roce 1935 a hned se zamiloval do hry světel, kterou je tam možno spatřit,“ sdělil novinářům Nick Orchard, kurátor londýnské aukční síně Christie´s. „Měl pocit, že jeho obrazy Maroka patřily mezi to nejlepší, co kdy namaloval,“ dodal. 

Odhadovalo se, že obraz v aukci vynese okolo 3,5 milionů dolarů (76 milionů korun), ale nakonec tuto částku třikrát překročil. Předchozí Churchillův aukční rekord pochází z ruku 2014, kdy se jeden z jeho obrazů prodal za 2,7 milionů dolarů (téměř 59 milionů korun). 

Churchill obraz daroval americkému prezidentovi Franklinu D. Rooseveltovi. Od jeho potomků se pak dostal do soukromých rukou. Podle dostupných informací plátno zakoupil Brad Pitt pro svou tehdejší manželku Angelinu Jolieovou jako dar v roce 2011. Herečce zůstalo i po rozvodu v roce 2016.

 Mělo by se mimochodem jednat i o jediný obraz, který Churchill namaloval ve válečných létech 1939 až 1945. Jinak byl ale bývalý ministerský předseda plodným malířem - během svého života měl vytvořit více než 500 obrazů. 

Obraz Věž mešity Kutubíja od Winstona Churchilla.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...