Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Obraz Oskara Kokoschky míří do aukce s rekordní cenovkou. Nejdražší je dosud Kupka

Kultura

  5:00
Praha - S rekordní cenovkou 68 milionů korun míří do nedělní aukce v pražském Mánesu obraz Oskara Kokoschky Praha – Pohled z křížovnického kláštera. I kdyby se vydražil „jen“ za vyvolávací cenu, stane se nejdražším dílem českého aukčního trhu. Dílo nabízí aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery.

Obraz Oskara Kokoschky Praha – Pohled z křížovnického kláštera. foto: ČTK

Dosavadní rekord drží František Kupka s obrazem Plochy příčné II, jenž se prodal na jaře za 78 milionů. V tom je však započtena 20procentní aukční přirážka (13 milionů korun).

Vzácné díla českých malířů se dražila už v sobotu. Obraz Revoluce ve Španělsku Josefa Šímy se na pražské aukci společnosti 1. Art Consulting prodal za vyvolávací cenu deseti milionů korun. Včetně aukční přirážky tedy nový majitel za dílo zaplatí 11,8 milionu korun. Druhou nejdražší položkou se stal obraz Mikuláše Medka Festival kruhu, vydražen byl za více než 8,5 milionu korun. Ani v jednom případě se ale nejednalo o autorský rekord. Celkem bylo v sobotu prodáno 170 děl za 54 milionů, řekl jednatel aukční Jiří Rybář.

Tělesnost na Kampě. Kupka, Munch či Kokoschka v nových souvislostech

Šímův olej na plátně z roku 1933 pochází podle katalogu z významné sbírky, má za sebou mnohačetnou publicitu a výjimečný je i tím, že jde o první autorův obraz inspirovaný konkrétní historickou událostí. Šíma jím reagoval na svržení španělské monarchie roku 1931 a nastolení nového republikánského režimu.

Nejdražším dílem Josefa Šímy prodaným na aukci v ČR je obraz s názvy ML (Vejce, Obraz, Rovnováha, MZ) z roku 1927. Loni se na aukci v Praze prodal za 36,18 milionu korun. Obraz Šíma namaloval v roce 1927, kdy spolu s několika mladými literáty a umělci v Paříži založil skupinu Le Grand Jeu, Vysoká hra.

Kokoschkovo panorama Prahy bylo vydraženo za více než 52 milionů

Medkův Festival kruhu pochází z roku 1962. Autor byl v tomto období chápan jako nejvyhraněnější abstraktivista či nefigurativní malíř v tehdejším Československu. V letošní jarní aukční sezoně Medek dosáhl svého českého autorského rekordu, když se jeho obraz Akce I (Vajíčko) prodal za 57,04 milionu korun; jde také o nový rekord v kategorii poválečného umění.

Dalším milionovým dílem na dnešní aukci byl obraz Bar od Karla Černého. Prodal se za vyvolávací cenu, úspěšný dražitel za něj zaplatí zhruba 2,2 milionu korun. Dílo z roku 1941 ztělesňuje kafkovský motiv samoty mezi lidmi.

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.