Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

OBRAZEM: Je filmový Masaryk podobný tomu historickému? Podívejte se na fotografické srovnání

Kultura

  18:00
PRAHA - Jak přesný je filmový Masarykův knír? Vypadá Martin Huba na koni stejně impozantně, jako na historických fotkách prezident? A je pohled Jana Budař schopný vyrovnat se pronikavému pohledu Karla Čapka? Podívejte se serverem Lidovky.cz na malé fotografické srovnání.

Filmoví Karel Čapek (Jan Budař) a prezident Masaryk (Martin Huba). K Čapkovi kvůli jeho Bechtěrevově chorobě nerozlučně patřila vycházková hůl. Snímek Hovory s TGM (2018). Režie: Jakub Červenka. foto: Bontonfilm

Zobrazování historických postav je vždy ošemetné. Zvlášť takových velikánů, jakými Čapek s Masarykem bezesporu byli. Herec totiž nemůže být „svůj“, ale musí se zcela propůjčit tomu, koho představuje. Nemluvě o práci kostymérů a maskérů, kteří velkou měrou přispívají k tomu, aby byla iluze dokonalá. O tom, jak moc se to celému týmu povedlo, se můžete přesvědčit v malém fotografickém srovnání.

Martin Huba jako prezident Masaryk a Jan Budař jako Karel Čapek. Snímek Hovory...
Tomáš Garrigue Masaryk (vlevo) a Karel Čapek

O filmu hovory s TGM:
Podzim 1928. Dva zamyšlení muži se prochází parkem, dva velikáni české historie. Kniha, kterou spolu připravovali, je nyní hotová. Karel Čapek si chce s prezidentem Masarykem rozdělit honorář, ale Masaryk není v dobrém rozmaru, protože mu jeho dcera zakázala tuto knihu vydat. Čapek se ale vzdát nehodlá a ví, že přesvědčování to bude těžké. Jejich debata ale nabere nečekaný směr a stočí se ke světovým událostem, politice i mileneckých poměrech. Střet dvou velikánů z různých generací má výbušný potenciál, přestože jejich jedinou zbraní jsou vycházkové hole a slova. 

HOVORY S TGM

ČR 2018

Scénář: Pavel Kosatík

Režie: Jakub Červenka

Hrají: Jan Budař, Martin Huba

Premiéra 18. 10.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!