Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

OBRAZEM: Podívejte se, jak probíhalo náročné stěhování klavíru za téměř 5 milionů korun

Stěhování klavíru Steinway do budovy Janáčkovy filharmonie v Ostravě začíná nakládáním nástroje do dodávky. foto: Alexandr Satinský, MAFRA

OSTRAVA - Janáčkova filharmonie v Ostravě má od pondělí novou chloubu. Je jím špičkový klavír od firmy Steinway & Sons za 4,6 milionu korun. Stěhování takového nástroje ale není jen tak. Autorem snímků je fotograf mediální skupiny MAFRA Alexandr Satinský.
  12:55
Stěhování klavíru Steinway do budovy Janáčkovy filharmonie v Ostravě.
Stěhování klavíru Steinway do budovy Janáčkovy filharmonie v Ostravě.

„...Nástroj, který jsme nakonec pro Ostravu vybrali, byl velice osobitý. Nemyslím, že by byl na první ´dotek´ úplně snadný, ale rozhodně s největším zvukem a barevnou dynamickou škálou, která vás prostě rozechvěje. Od začátku jsem se toho nástroje trochu bál a zároveň ho chtěl. Velmi mě potěšilo, že rozhodnutí bylo nakonec rychlé a jednohlasé,“ sdělil ředitel Janáčkovy filharmonie Jan Žemla.

Navíc to bude patrně první klavír v České republice, který má speciální, tzv. harmonická dusítka. „Nový patent formy Steinway&Sons, který umožňuje pianistům lepší a dokonalou kontrolu nad zvukem při minimálním použití pedálu,“ doplnil.

Škoda za miliony. Klavíristka Hewittová přišla při stěhování o unikátní piáno

Bylo štěstí, že se nepřihodilo to, co letos v únoru renomované kanadské klavíristce Angele Hewittové. Zaměstnanci přepravní společnosti upustili klavír na zem. Unikátní nástroj italské firmy Fazioli s cenou odhadovanou na několik milionů korun byl nenávratně poškozen. 

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!