Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

OBRAZEM: Sir Nicholas Winton přijel na premiéru Nickyho rodiny

Slovensko-cest

  9:41
PRAHA - Premiéru měl ve čtvrtek v Praze dokument režiséra Mateje Mináče Nickyho rodina. Večera se zúčastnil i britský zachránce stovek československých, převážně židovských dětí Nicholas Winton, o jehož činu film pojednává.

Nicholas Winton Václav Havel na premiéře filmu Nickyho rodina foto: Jindřich Mynařík, Lidové noviny

Těsně před druhou světovou válkou se mu podařilo odvézt děti do Británie, jinak by skončily v nacistických vyhlazovacích táborech. Když se 101letý Winton v sále Kongresového centra objevil, celé hlediště spontánně povstalo a vzdalo mu úctu dlouhým potleskem.

Záštitu nad premiérou převzal místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg, který snímek uvedl spolu s ministrem obrany Alexandrem Vondrou. Premiéry se zúčastnil také exprezident Václav Havel.

Nicholas Winton na premiéře filmu Nickyho rodina

Winton divákům z pódia řekl, že i pro něho byl film silným zážitkem. "Vím, že to není chvíle pro dlouhé projevy, ale chtěl bych upozornit na dvě důležitá slova, která si můžete vyložit posvém. Jsou to etika a kompromis," uvedl.

Nicholas Winton na premiéře filmu Nickyho rodina

První místopředseda Senátu Přemysl Sobotka navrhl Wintona na Nobelovu cenu za mír. Po první odpolední projekci snímku Nickyho rodina předal nominační dopis norskému velvyslanci v ČR Jensi Eikaasovi. Návrh podpořila petice, kterou v Česku podepsalo přes 100 000 dětí.

Nicholas Winton na premiéře filmu Nickyho rodina

Velký sál se už před polednem zaplnil mladými lidmi z celé republiky zapojenými do nadnárodního vzdělávacího programu Loterie života. Inspirovali se právě Wintonovým příkladem a byli prvními diváky Mináčova dokumentu s hranými rekonstrukcemi.

"Všechno se dá uskutečnit, když to není vysloveně nemožné, když na to člověk zaměří svou mysl a když je rozhodnutý, že to udělá," tvrdí Winton.

Klára Issová na premiéře filmu Nickyho rodina

Protože režiséra tato "nákaza dobrem" fascinuje, použil jeho příběh už potřetí. Poprvé před 13 lety v hraném filmu Všichni moji blízcí a vzápětí v roce 2001 v dokumentu Síla lidskosti - Nicholas Winton, za který získal cenu Emmy.

Pózování aktérů hraného dokumentu Matěje Mináče Nickyho rodina

Nový snímek, v jehož hraných pasážích se objevili herci Michal Slaný a Klára Issová, bude do českých kin uveden 3. února. Bude se promítat i v USA, Británii, na Slovensku a na filmových festivalech.

Autoři: ,

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...