Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

OBRAZEM: Skvosty staré 700 let připomínají královskou svatbu

Kultura

  10:07
PRAHA - Všechny prostory Domu U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí v Praze od suterénu až po druhé patro zaplní do 6. února reprezentativní výstava uspořádaná k 700. výročí nástupu Lucemburků na český trůn.

Výstava Královský sňatek, Poklad ze Slezské Středy foto:  Jan Zatorsky, Lidové noviny

Expozice nazvaná Královský sňatek - Eliška Přemyslovna a Jan Lucemburský 1310 představuje rodinu a rod Jana Lucemburského i osobnost královny Elišky a její přemyslovské kořeny.

Svatba se konala ve Špýru a byla podle dobových svědectví velkolepá, vždyť si syn římského krále Jindřicha Lucemburského bral dědičku českého království, které bylo v Evropě proslulé stříbrnými doly a obávanými rytíři a po smrti posledního Přemyslovce Václava III. se o jeho korunu přetahovaly přední středoevropské královské rody.

V Domě U Kamenného zvonu navíc novomanželé v roce 1310 po svém příjezdu do Prahy bydleli.

Relikviář sv. Blažeje z Escorialu, zhotovený kolem roku 1305 pro krále Václava III.

Výstava Královský sňatek - relikviář sv. Blažeje .

Před vernisáží pořadatelé z muzea, galerie a Archivu hlavního města Prahy zdůraznili, že výstava obsahuje zlaté předměty, iluminované rukopisy, relikviáře, královské pečeti i archivní dokumenty z majetku domácích a zahraničních institucí. 

Svatební koruna z pokladu ze Slezské Středy, o níž nevíme, zda patřila Elišce nebo jiné princezně či královně, která prošla pražským dvorem před rokem 1349

Výstava Královský sňatek, Poklad ze Slezské Středy

Výstava je instalována v původně gotickém městském paláci, který je možno považovat za součást královské rezidence, upravené pro mladé královské manžele v prvním období po jejich příchodu do Prahy. "Podle všech indicií opravdu zřejmě obývali po ten první čas s Eliškou tento městský kamenný palác s nárožní věží," dodala Benešovská.

Relikviář sv. Blažeje

Výstava Královský sňatek, relikviář sv. Blažeje

Za nejvzácnější exponát se považuje relikviář sv. Blažeje z Escorialu, zhotovený roku 1305 pro krále Václava III. před jeho cestou do Polska, během níž byl v Olomouci zavražděn.

"Přináší dokonce dvojí zpodobení mladého krále coby pokorného prosebníka před sv. Blažejem a při soukromé modlitbě," vysvětlila hlavní autorka výstavy Klára Benešovská z Ústavu dějin umění Akademie věd.

Relikviář paže sv. Jiří

Výstava Královský sňatek, Poklad ze Slezské Středy

Rodinu Jana Lucemburského představují mimo jiné originální královské listiny s nádhernými pečetěmi.

Část někdejšího českého královského pokladu ze Slezské Středy. Kdysi se střádal z majetku a darů přemyslovských králů a královen. K vidění jsou prsteny, náramky, náušnice, spony a mince. Výstava Královský sňatek, Poklad ze Slezské Středy

Ředitel Galerie hlavního města Prahy Milan Bufka upozornil na zvláštní návštěvnický režim expozice plné skvostů a exkluzivních zápůjček, jejichž historická cena předčí cenu faktickou.

Relikviář paže sv. Ludmily 

Výstava Královský sňatek, Poklad ze Slezské Středy

"Časově omezené vstupenky si mohou zájemci zakoupit přímo na výstavě i v síti Ticketpro, neboť vstup do jednotlivých částí bude umožněn vždy jen limitovanému počtu návštěvníků," řekl.

Lucemburkové

Lucemburkové byli jednou ze šesti královských dynastií, které se vystřídaly na českém trůnu. Přestože jejich éra zahrnuje asi 130 let, ne vždy měli plnou kontrolu nad svým královstvím a nelze ji do časového působení srovnávat například s Přemyslovci či Habsburky, přinesla jejich epocha české zemi rozkvět a nejedno významné dílo.

Autoři: ,

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč