Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

OBRAZEM: Světová premiéra předposledního Harryho Pottera

Kultura

  20:29
LONDÝN - Stovky fanoušků přišly večer na náměstí Leicester Square v centru Londýna, kde měl světovou premiéru sedmý díl filmové ságy o čarodějnickém učni Harrym Potterovi. Fanoušky neodradil ani silný vítr a déšť, který celé odpoledne smáčel náměstí, ale před premiérou ustal.

Představitelka Hermiony Emma Watsonová foto: Reuters

Na červeném koberci se objevili vedle režiséra Davida Yatese a producenta celé potterovské série Davida Heymana také představitelé všech hlavních postav filmu natočeného podle knihy J. K. Rowlingové. Autorka byla spoluproducentkou filmu a premiéru si také nenechala ujít.

Pottera hraje dnes již jednadvacetiletý Daniel Radcliffe a jeho společníky Emma Watsonová (Hermiona) a Rupert Grint (Ron). V dalších úlohách se objevují známí britští herci Ralph Fiennes, Helen Bonhamová Carterová, Michael Gambon, Bill Nighy a Rhys Ifans.

Harry Potter a Relikvie smrti 1. část tentokrát zjevně zlomil kletbu předcházejících premiér potterovských filmů, při kterých pršelo celý večer. Tentokrát se krátce před příjezdem hvězd vyčasilo a herci mohli absolvovat promenádu po červeném koberci, který se točil prakticky po celém náměstí, bez deštníků.

Harry Potter a Relikvie

Na Leicester Square přišli také fanoušci, kteří byli oblečeni jako postavy z potterovských příběhů. Někteří tábořili na náměstí už ve středu, aby si zajistili místa co nejblíže svým idolům. Když se pak Radcliffe, Grint a Watsonová skutečně objevili, odměnili je pronikavým křikem připomínajícím časy beatlemánie. Řada lidí také sledovala dění na červeném koberci z balkonů okolních domů.

Na rozdíl od předcházejících dílů je Harry Potter a Relikvie smrti - 1. část mnohem temnějším filmem a neodehrává se v kouzelnické škole v Bradavicích. Harry s Hermionou a Ronem v něm hledají viteály, bez nichž nemohou zneškodnit svého úhlavního nepřítele Voldemorta. "Je to vlastně první film, ve kterém se škola kouzel vůbec neobjevuje," řekl režisér Yates, který je podepsaný i pod předcházejícími dvěma díly.

Daniel Radcliffe i Ema Watsonová jsou přesvědčeni, že to je zatím nejlepší film celé série. "Chtěli jsme, aby každý film byl lepší než ten před tím a ani tento snímek nebyl výjimkou," prohlásila Watsonová, která svým výkonem filmu do značné míry dominuje.

Její oblíbenou scénou je pasáž, kdy Hermiona s Harrym spolu začnou spontánně tančit ve stanu ve strašidelném lese na hudbu z tranzistoru.

Daniel Radcliffe

"Film je od začátku do konce tak temný a intenzivní. Takže tahle krátká chvíle, kdy jsme mohli být pošetilí, byla hrozně hezká," řekla. Radcliffe zdůraznil, že i když cítí po skončení celé série dojetí, nemíní se už k Potterovi vracet. "Musím si o tom s J.K. Rowlingovou promluvit.

Domluveni jsme byli na sedmi knihách," řekl se smíchem. Rowlingová totiž nedávna naznačila, že by mohla o Harry Potterovi ještě něco napsat.

"Budu mít díru v srdci, kterou bude muset naplnit něco jiného. Ale začátky jsou také vzrušující," řekla Watsonová o skončení potterovské série. "Je to směs pocitů." ČTK řekla, že by si v budoucnu také chtěla vyzkoušet divadelní roli. "Mám to rozhodně v úmyslu. Líbila by se mi shakespearovská role, chtěla bych hrát i Lauru ve Skleněném zvěřinci (Tennesseeho Williamse). Takových úloh je víc," uvedla.

Stovky fanoušků přišly večer na náměstí Leicester Square v centru Londýna, kde měla světovou premiéru sedmého dílu filmové ságy o čarodějnickém učni Harrym Potterovi.

Na každý pád je ale spokojená se svým nový účesem. "Je to opravdu osvobozující," řekla dvacetiletá herečka, která oslavila závěr natáčení Harryho Pottera tím, že se nechala nakrátko ostříhat.

Harry Potter a Relikvie smrti 1. část je prvním ze dvou dílů, na které filmaři rozdělili sedmou knihu potterovských dobrodružství. "Je dobře, že se to rozdělilo. Fanoušci by byli naštvaní, kdybychom se to snažili dostat do jednoho filmu. Muselo by se toho tolik vynechat," prohlásil.

Na premiéru vedle herců z filmu přišli i režisér Danny Boyle, herec Ben Kingsley, modelka Georgia May Jaggerová, dcera rockera Micka Jaggera, členové rockové kapely Kaiser Chiefs nebo zpěvačka Ellie Gouldingová. Z politiků se objevil londýnský starosta Boris Johnson.

Po celém světě se prodalo přes 400 milionů knih J. K. Rowlingové o Harrym Potterovi. Šest filmů dosavadní série natočených od roku 2001 přineslo 5,4 miliardy dolarů (asi 97 miliard korun). Vysoké zisky očekávají tvůrci filmu i nyní, přestože se jim nepodařilo stihnout do premiéry připravit i verzi 3D, která by bezpochyby tržby ještě zvýšila.

Do českých kin film půjde 18. listopadu.

Autoři: ,