Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

OBRAZEM: Zlatý podraz. Basketbalový zázrak se konal nacistům i StB navzdory

Kultura

  18:00
PRAHA - Franta (Filip Březina) je oporou reprezentačního týmu, který se zrodil už před válkou a snil o medailích. Jenže za vítězství se musí tvrdě platit. I životem v boji proti nacistům nebo vězením za vzdor komunistické diktatuře. Snímek Zlatý podraz zamíří do českých kin 25. října.

Senzační vítězové evropského šampionátu v roce 1946 v Ženevě. Snímek Zlatý podraz (2018). Režie: Radim Špaček. foto: FALCON/BUC-FILM - Patrik Nguyen

Zdeněk Piškula, Jan Mansfeld a Ondřej Malý při jedné z dramatických scén u...
hlavní ženské roli se představí Polka Patricia Volny. Ve svých projektech ji...

Hákové kříže v Jindřišské ulici. V Praze probíhá natáčení válečného filmu Resistance

Hlavní linii filmu podle skutečných událostí a příběhů československých basketbalových šampionů tvoří láska mladého právníka Franty k tanečnici Michelle (Patrycja Volny), která prchla z vlasti před sovětským diktátorem Stalinem.

Franta je oporou československého reprezentačního týmu, který se zrodil už před druhou světovou válkou a snil o medailích. V roce 1946 Čechoslováci senzačně vyhráli evropský šampionát v Ženevě. Snímek zachycuje i jejich dramatický souboj se sovětským týmem ve finále mistrovství Evropy v Paříži v roce 1951. Mladí muži milovali, vyhrávali a byli šťastní. Každá mince má ovšem svůj rub i líc.

Do režisérského křesla usedl Radim Špaček (Pouta, Svět pod hlavou). Ve filmu hrají: Filip Březina (Franta), Patrycja Volny (Michelle), Zdeněk Piškula (Honza), Simona Lewandowská (Jana), Stanislav Majer (Jaroslav Valenta), Ondřej Malý (Hrabal), Alena Mihulová (Prokešová, matka Franty), Jan Hartl (Prokeš, otec Franty), Chantal Poullain (bordelmamá), Jiří Roskot (Jelen) a další. 

Výstava fotek z filmu Zlatý podraz

Palác YMCA, Na Poříčí 12, Praha 1

Vernisáž proběhla v úterý 25. září, výstava potrvá do 6. listopadu 2018

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!